![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggyX_5AgOD53waL2iTXKOydF3S0J1KK_7HsFUbIj9mS40u-a287BBbJKkXqhe9HLfCU8ydpqkgsn9DOWw6EO_PH_2a8hJuyBBBfcAn_xM_s65n2SukUIYEvhDK8sUmus1L5oLVPzSjBu0/s200/PC039716.ORF.jpg)
- dla chcących zrobić swój własny ekstrakt pomarańczowy
- dla mających dość sztucznych sklepowych dodatków do ciast i deserów
- dla uwielbiających zapach pomarańczy
- skórka z 2 pomarańczy (średniej wielkości) lub z 1 dużej
- 150ml zimnej przegotowanej wody
- 150ml wódki
Wykonanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqG0_KzPFnjatGPlJzs8r9OkCU-N14F7esvgD3wCXf2Lg40vKC_8qouOXkco5fB2uq8nt2QUQakpkaYbZkYJJWuMzfA0pzLE4IV63Iwbh8HziY_LsHea_zasbqCCurDLjWE9NScjj0ONs/s200/PC039708.ORF.jpg)
Ekstrakt można przechowywać do roku. Można go przygotować także ze skórki cytrynowej a nawet limonki, jednak wtedy trzeba pamiętać, że skórek musi być więcej.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersję ze strony www.mojewypieki.com
Moc ekstraktu to będzie około 20% - czy to nie za mało do wyciągnięcia pełni aromatu ze skórek?
OdpowiedzUsuńJeśli uważasz, że ze mało - zawsze możesz dolać alkohol. Jak dla mnie pachnie obłędnie już zaraz po zrobieniu, a z czasem jest jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń