Pierniczki I

Dla kogo:
  • dla lubiących wycinać pierniczki - wyjdzie ok. 100 sztuk
  • dla szukających przepisu na pierniczki, które można długo przechowywać
  • dla miłośników pierniczków
Składniki:
  • 550g mąki pszennej (+ do podsypywania przy wałkowaniu)
  • 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
  • 100g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g przyprawy do piernika

Wykonanie:
Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia.  Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite, gładkie.  Wałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki.
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem by zawiesić na choince to otworek robimy przed pieczeniem (najlepiej wykałaczką).
Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu, natomiast jeśli chcemy pierniczki udekorować bakaliami, perełkami cukrowymi to smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp. i wkładamy do piekarnika.  
Piec około 7 - 10 minut w temperaturze 180ºC.
Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, ale później miękną. 
Można przechowywać kilka miesięcy  po upieczeniu w szczelnym - najlepiej metalowym - pojemniku. Polukrować czy oblać czekoladą można później. 
Z przepisu wychodzi ok. 100 pierniczków. jeśli potrzebujemy mniej to  można zrobić z połowy składników.
 

Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com - w lekko zmienionej wersji.

4 komentarze:

  1. Też już mam za sobą etap pierniczkowania :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Powoli zbliżają się już święta u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. już tylko tydzień i ja też będę piekła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wypróbowałam Twój przepis :). Pierniczki miód-malina ;)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM