Ciasteczka z kleiku ryżowego

Dla kogo:
  • dla szukających przepisów bez glutenu
  • dla mających kleik ryżowy po dzieciach
  • dla poszukujących przepisu na proste ciasteczka
Składniki:
  • paczka kleiku ryżowego (160g) np. Nestle
  • 250g margaryny
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
Wykonanie:
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Wsypać do tego kleik i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasteczka łyżeczką, formować małe kupki - ciasteczka mogą być nieregularne. Piec ok. 10 minut na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.

Ciasteczka można jeść bez dodatków, niektórzy lubią je w towarzystwie kwaśnego dżemu.  


Bez glutenu

2 komentarze:

  1. Akurat został mi taki kleik ryżowy i nie miałam pomysłu co z nim zrobić, więc na pewno wypróbuję ten przepis :) mam tylko takie techniczne pytanie, czy margarynę można zastąpić masłem? Czy ciasteczka wychodzą bardzo słodkie?
    Pozdrawiam, Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie może być masło! Ciasteczka są mało słodkie i niektórzy jeszcze podają je z dżemem lub konfiturą. Powodzenia!

      Usuń

INSTAGRAM