![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgV4vAj517uwnRYjWfSYRlB-JE1eM78c2GZleUMHDOXW0xXzKB2mAA8uV8NV6I51VRVv9pYJjUQcmDXV8TRGtuy6hiPC8p92HglCqlEQD_gfIkEIsiN9_hqNY4SbZn1KWVYvT6uiL8ItW0/s200/P8188064.jpg)
- dla szukających łatwego przepisu na babkę
- dla mających mało czasu na przygotowywanie ciasta
- dla lubiących zwykłe ciasta ze zwykłych składników
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 250g margaryny
- pół szklanki mleka (ok. 100ml)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEFHHwWUrd3fJyvoO9C-ekcJ6ErkiJWDNJc9otO0JVmcBbWsqir84NzCuxW5zdaAGGsQ0xiwRnRHBXs-mxzLwJmJ2_JZ4Gyz2uQczmOGeenQpIQAGVuZrLtnP724T69qnQDX8HRtv5kGU/s200/P8188058.ORF.jpg)
Margarynę, mleko, cukier waniliowy, cukier biały roztopić w rondelku, zagotować. Odłożyć do ostudzenia. Gdy masa ostygnie dodać do niej żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek, ubitą na sztywno.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxTVMiYuKq79vbsCIyLp2Ml6HPjwbb9RFx672cWAqM_DOMN3a3Mx-heWW2F3pFUJy5B-ErM9fM-e7w_bn0axvcOugOqQKCxBIKxAl3P6n7kCJJskWrnmbNNgF_LfrvlwSTf3HcwaMQF1o/s200/P8188061.ORF.jpg)
Po upieczeniu polecam polać ciasto polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane".
Wygląda perfekcyjnie:) Ja ostatnio robiłam podobne z gruszkami
OdpowiedzUsuń