Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem


Dla kogo:
  • dla fanów karmelu
  • dla chcących zaskoczyć gości niezwykłym ciastem
  • dla chcących spróbować jak smakuje prażony słonecznik (mniam)
Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z dwoma rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylać na prostokątną blaszkę - najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180. 

Składniki na górną warstwę ciasta:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej
  • duża szklanka słonecznika łuskanego
  • kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • herbatniki (duża paczka - ok. 220g) 
  • polewa czekoladowa 150-200g 
Wykonanie górnej warstwy ciasta:
Słonecznik, cukier i pół kostki masła połączyć na patelni, a potem wstawić do piekarnika, by słonecznik się zrumienił (ok. 15-20 minut). Utworzy się skorupka, którą potem trzeba rozkruszyć. 

Mleko skondensowane należy gotować pod przykryciem przez około 2 godziny, następnie wychłodzić puszkę i dopiero ją otworzyć. Tak przygotowaną masę kajmakową należy połączyć z drugą połową masła i dodać do niej większą część pokruszonego słonecznika. Połowę masy wyłożyć na biszkopt, który dobrze jest nasączyć np. alkoholem. Na masie ułożyć warstwę herbatników, na które wyłożyć drugą część masy kajmakowo-słonecznikowej. Na masę znów ułożyć herbatniki. Na końcu oblać polewą czekoladową i posypać resztą prażonego słonecznika.

Przełożenie (od dołu):
  1. biszkopt kakaowy
  2. masa karmelowa
  3. herbatniki
  4. masa karmelowa
  5. herbatniki
  6. polewa czekoladowa z posypką z prażonego słonecznika 


    















Przepis pochodzi ze strony: www.zpierwszegotloczenia.pl

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam prażony słonecznik, więc zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie, chciałbym wypróbować przepis jeszcze dzisiaj :)

    Jaki rozmiar blaszki używałaś dla tych proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
  3. blaszka tak jak widac na zdjęciach - srandardowa - prostokątna

    OdpowiedzUsuń
  4. Już robiłam , naprawdę pyszne !! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaka ma być temperatura piekarnika do prażenia tego słonecznika?

    OdpowiedzUsuń
  6. Te łyżki kopiaste( takie z czubkiem)?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM