Tartaletki jabłkowe - mini szarlotki

Dla kogo:
  • dla posiadających blaszki do tartinek lub babeczek
  • dla mających dość zwykłych szarlotek
  • dla mających na zbyciu kwaśne jabłka
Składniki na ciasto:
  • 260g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek masła (ok. 150g)
  • 120g cukru pudru
  • 2 jajka
Składniki na mus:
  • 3 szklanki musu jabłkowego* (z około 8 jabłek)
  • 4 łyżki prażonych migdałów
Wykonanie: 
Z mąki, cukru pudru, jajek, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto - jak na kruche. Wstawić do lodówki do wychłodzenia (minimum godzina). Następnie rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim natłuszczone blaszki. Napełnić tartinki musem jabłkowym, połączonym z prażonymi migdałami. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w wąskie paseczki i ułożyć na jabłkach tworząc kratkę lub krzyżyk. 
Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 200°. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Z przepisu wychodzi ok. 10 tartinek.

* Wykonanie domowego musu jabłkowego - obrać jabłka, wydrążyć środki, pokroić na ósemki, lub drobniej, wrzucić do garnka i gotować przez ok. 30 minut, a jabłka same zamienią się w mus. Odstawić do ostygnięcia.

 

 
 Przepis pochodzi z opakowania po tartinkach.

2 komentarze:

  1. Pyszne małe słodkości, wpadają w oko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. majstersztyk! po prostu piękne :))) bardzo mi się podobają :))) pewnie są takie leciutko kruche i twarde, a zarazem mięciutkie i rozpływające się w ustach :)))
    Dziękuje za dodanie wpisu do jabłuszkowej akcji i pozdrawiam :)))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM