Tort Marysieńka

Dla kogo:
  • dla szukających pomysłu na pyszny tort
  • dla mających orzechy włoskie  
  • dla tych, które torty zazwyczaj "zamulają"
Składniki na ciasto ciemne:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta ciemnego :
Ubić białka na sztywną pianę, dodać do niego żółtka, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia zmieszany z przesianą mąką. Wymieszać. Piec w temperaturze 180° przez 35-40 minut na blaszce okrągłej o średnicy 28cm. Po upieczeniu przekroić ciasto na dwie części.

Składniki na ciasto z orzechami:
  • 250g zmielonych (pokrojonych) orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 200g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki miodu
Wykonanie ciasta z orzechami:
Ubić białka z cukrem. Dodać pokrojone/zmielone orzechy włoskie z resztą składników i wymieszać. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180° na okrągłej blaszce o średnicy 28cm. 

Składniki na masę:
  • pół litra mleka
  • 1 cukier wanilinowy (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • 200g cukru
  • 5 żółtek 
  • 250g masła (lub więcej)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie masy:
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem wanilinowym. W misce żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe pół szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Wlać te składniki na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Po zagotowaniu odłożyć do ostudzenia. Utrzeć margarynę i dodać do niej przestudzony budyń. Do masy można dodać alkohol.

Gotowy tort oblać polewą kakaową/czekoladową lub roztopioną gorzką czekoladą (potrzeba 200g).
Tort można też wykonać na blaszce prostokątnej (standardowej) - będzie wtedy bardziej płaskie.

Przełożenie tortu: 
  1. placek kakaowy
  2. masa
  3. placek orzechowy
  4. masa
  5. placek kakaowy
  6. polewa czekoladowa 



Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji".
Przepisy Siostry Anastazji

3 komentarze:

  1. hmm wygląda pycha a jak smakuje to się okaże bo mam zamiar go upiec na urodziny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wyszedł pyszny. Do masy dodałam roztopionej gorzkiej czekolady i spirytusu. Nasączyłam herbatą z dodatkiem amaretto. Rozszedł się bardzo szybko a towarzystwo jest wybredne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udał i smakował! Mnie też bardzo przypadł do gustu i na pewno kiedyś go powtórzę!

      Usuń

INSTAGRAM