![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnwqDrij4KkhUQcd0YDWmKdGB-ufLrdq5hllv63cr8RI9IknfFVumIjBLEL_NiRuXZaS0MpwQE7hhG873KNJuUIHdbjJpjkSp_C-XMD2MyOmXcakkmARHIiAx5kUorson7c2hLVws4VjY/s200/P2244002.jpg)
- chcących zrobić szybkie ciasto
- mających ochotę na ciasto z jabłkami
- chcących spróbować świetnej kruszonki na cieście
- 130g miękkiego masła (ok. 2/3kostki)
- 200g cukru (szklanka)
- 2 jajka
- 150g mąki (szklanka) pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka zmielonego cynamonu
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2 jabłka do wypieków
- 150g żurawiny (szklanka)
W misce (większej) utrzeć masło z cukrem (na jasnożółtą kremową masę), dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i cynamon. Dodawać tę mieszankę po trochu do masy maślano-jajecznej. na końcu wsypać jabłka pokrojone w kostkę i żurawinę. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 23-24cm (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).
Składniki na kruszonkę:
- 50g brązowego cukru
- 30g mąki
- 30g wiórków kokosowych
- 3 łyżki posiekanego masła (ok. 30g)
Wymieszać cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Dodać masło i ucierać, aż składniki się połączą i zaczną wyglądać jak sklejone grudki. Rozłożyć kruszonkę na cieście.
Ciasto piec ok. godzinę w temperaturze 180° (kruszonka ma być spoista w dotyku). Po upieczeniu zostawić ciasto na chwilę (ok. 10 minut) w tortownicy, a potem wyciągnąć na kratkę do wystudzenia.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta - 59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję"
![](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/505/embed_DPQ5T5qYbv8az5x7t8aNrCk9mRuUBAzz.jpg)
a w jakiej temperaturze ma być piekarnik i czy ma być nagrzany?
OdpowiedzUsuńpieczemy w temperaturze 180° przez około godzinę.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, w sam raz do popołudniowej herbatki :)
OdpowiedzUsuńfajniusie! połączenie jabłka i żurawiny bardzo mi się podoba :)))
OdpowiedzUsuńdziękuję za kolejny wpis i pozdrawiam cieplutko :)))
Olinka - Smakowy Raj