Piegusek

Dla kogo:
  • dla poszukujących sposobu na wykorzystanie białek
  • dla chcących upiec szybkie, łatwe ciasto
  • dla tych, którym został mak ze świątecznych makowców
Składniki:
  • szklanka białek (ok. 8 sztuk)
  • 20 dag mąki
  • 20 dag maku
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag rozpuszczone masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru wanilinowego (pół opakowania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać mak i rozpuszczone masło i wymieszać. Jajka ubić na sztywną pianę (można dodać do tego szczyptę soli) i delikatnie dodać do ciasta. Na koniec dodać cukier wanilinowy i skórkę cytrynową. 
Ciasto piec w "keksówce" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przez około godzinę w temperaturze 180°.

Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok.10-15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.

Przepis pochodzi z: http://ilovebake.pl/2013/01/16/piegusek-ciasto-makowe-na-bialkach-przepis/

1 komentarz:

  1. u mnie w domu zwany jest babką makową ;]

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM