Mazurek chałwowy z czekoladą i orzechami

Dla kogo:
  • dla fanów chałwy
  • dla szykujących wielkanocne wypieki
  • dla lubiących połączenie orzechów i czekolady
Składniki na ciasto:

  • 120 g masła (zimnego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj)
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki zmiksować  - tak by wyszła jednolita masa (lub zagnieść ciasto tak jak na zwykłe kruche - ręcznie). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy (kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć równomiernie ciasto.

Piec przez około 30 minut w temperaturze 160ºC (tak, by się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia. 


Składniki na masę chałwowo - orzechową:

  • 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa)
  • pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • 100 g orzechów (włoskich, laskowych bez skórki, fistaszków, pekanów)
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie masy:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować tylko 3 minuty, tak by trochę zgęstniało.

Powstałą masę wylać na wystudzone ciasto i wyrównać.

Gotowe ciasto ozdobić gorzką czekoladą (70-80g) roztopioną w kąpieli wodnej i posypać orzechami.


Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-chalwowo---orzechowy-z-czekolada
Wielkanocne Smaki III

3 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam mazurka, myślę że taki z chałwą mógłby mi posmakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu mazurek rewelacja!!!! Cała wielka blacha poszła w dzień, wszystkim bardzo smakował, każdy się o przepis pytał!!:)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM