Masło orzechowe z olejem z prażonych pestek dyni

Masło orzechowe zagościło u nas na stałe. Zdarza się, że dodajemy do niego różne dodatki. Tym razem spróbowałam dodać eksperymentalnie olej z prażonych pestek  dyni od Pestka. Efekt nas zaskoczył! Ten przepis pozostanie z nami na dłużej, bo masło nabrało charakteru! Mniam! Musicie spróbować, a ja tymczasem szukam nowych zastosowań dla tego oleju, bo w mojej kuchni jest to nowość!

Dla kogo:

  • dla kochających zmiany
  • dla lubiących eksperymentować w kuchni
  • dla tych, którym zwykłe masło orzechowe już się znudziło
Składniki:
  • 500g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2-3 łyżki oleju z prażonych pestek dyni 
  • sól i cukier puder do smaku (wg uznania) (u mnie łyżeczka cukru i bez soli)
 Wykonanie tradycyjne:
Orzechy wysyp na brytfankę do pieczenia i włóż do piekarnika na 5-10 minut (temp. 180 stopni). Dzięki temu orzechy zyskają cudowny smak i zapach. 
Wsyp orzechy do misy blendera (najlepsza maszyna o jak największej mocy, u mnie 600W, ale najlepiej 800 albo nawet 1000). Następnie zacznij je blendować. Jeśli zauważysz, że blender się zgrzał - zrób przerwę (by go nie spalić). Podczas miksowania staraj się ściągać ze ścianek zmiksowaną masę, by ułatwić blenderowi pracę. Jeśli chcesz, by w maśle pozostały większe kawałki orzeszków (tzw. masło crunchy) po lekkim zmiksowaniu części orzechów odsyp je do miski, resztę miksując na gładką masę. Dodaj 2-3 łyżki oleju z prażonych pestek dyni i miksuj dalej, aż uzyskasz zadowalającą konsystencję. Gdy zakończysz miksowanie pod sam koniec dodaj soli/cukru i zmiksuj. Ja soli nie daje w ogóle, natomiast cukru daje ok. łyżeczki. 

Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wsypać łyżeczkę cukru i zmiksować 10s/obr.10. Jeśli nie dajecie cukru to pomijacie ten krok. Dodać orzeszki i zmielić 30s/obr.10. Dodać olej z prażonych pestek dyni i zmiksować 20s/obr.6-8 w zależności od tego na ile chcecie, żeby masło było jednolite. 

0 komentarze:

INSTAGRAM