Żeby przygotowanie ciasta nie zajęło Wam całego dnia polecam podzielić sobie pracę na etapy. Ja polecam wieczorem zabrać się za pieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Niech się dosusza. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem śmietankowy i przykryć bezą. Potem włóżcie ciasto do lodówki i już! Dobrze, żeby przed podaniem spędziło w lodówce co najmniej 2 godziny.
Odnośnie warstwy śmietankowej - jeśli boicie się żelatyny to możecie wykonać masę śmietanową z serkiem mascarpone tak jak jest to w Malinowej chmurce.
Dla kogo:
Składniki na ciasto kruche:
Dla kogo:
- dla fanów bananów
- dla tych, którym Malinowa chmurka już się przejadła
- dla szukających bardziej wykwintnego ciasta np. na święta, czy imieniny
Składniki na ciasto kruche:
- 3 żółtka
- 25g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g masła
- 150g mąki pszennej
Składniki na galaretkę:
- 3 galaretki bezbarwne o smaku cytrynowym
- 1200g wrzątku
- 10 bananów
- puszka ananasów
Składniki na masę śmietanową:
- łyżka żelatyny
- 100g wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
- ok. 650g śmietanki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na bezę:
- 3 białka (schłodzone)
- 150g cukru drobnego do wypieków (lub pudru)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej
- 40g płatków migdałowych
Wykonanie tradycyjne:
Wykonania ciasta kruchego:
Składniki na ciasto kruche (poza żółtkami) ugnieść. Na końcu dodać żółtka. Masa powinna być jednolita. Można ją szybko zagnieść rękami lub zrobić to w mikserze. Z ciasta uformować kulkę, którą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki jeszcze na 30 minut. (można ten krok pominąć jeśli bardzo nam się spieszy). Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. Ciasto ma być złote, ale nie brązowe. Wystudzić.
Wykonanie bezy:
Białka umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy masa zacznie twardnieć powoli dodawać cukier po jednej łyżce. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę zmiksować. Blachę 23x34 wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim bezę. Posypać ją płatkami migdałów. Piec ok. godzinę w temperaturze 140 stopni. Beza powinna być lekko zarumieniona, (ale nie spalona). Najlepiej po upieczeniu zostawić ją na całą noc w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (oczywiście wyłączyć piekarnik).
Wykonanie warstwy bananowej z galaretką:
Galaretki rozpuszczamy w 1200ml wrzątku. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy obrane banany - w całości. Przerwy pomiędzy bananami wypełniamy pokrojonymi na kawałki ananasami. Na owoce wylewamy stężałą galaretkę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Wykonanie kremu śmietanowego:
Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę umieścić w naczyniu miksującym. Założyć motylek i ubijać 2 minuty, obrót 3. Na koniec wsypać cukier i wlać rozpuszczoną wcześniej zahartowaną żelatynę. Sprawdzić konsystencję, jeśli krem nie jest gęsty to przedłużyć czas ubijania o 20 sekund. W sumie ubijanie nie powinno zająć dłużej niż 3 minuty. Krem śmietankowy wyłożyć na stężałą galaretkę i na krem wyłożyć bezę.
Wykonanie w Thermomixie:
Wykonania ciasta kruchego:
Składniki na ciasto kruche umieścić w naczyniu miksującym i wymieszać 30s., obr. 4. Ciasto wyjąć i uformować z niego kulkę, którą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki jeszcze na 30 minut. (można ten krok pominąć jeśli bardzo nam się spieszy). Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. Ciasto ma być złote, ale nie brązowe. Wystudzić.
Wykonanie bezy:
Białka umieścić w naczyniu miksującym, założyć motylek i ubijać 3 min., obr. 4. Po półtorej minuty zacząć powoli dodawać cukier po jednej łyżce. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Jeśli nie zdążycie wsypać całego cukru to przedłużcie czas ubijania. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę zmiksować. Blachę 23x34 wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim bezę. Posypać ją płatkami migdałów. Piec ok. godzinę w temperaturze 140 stopni. Beza powinna być lekko zarumieniona, (ale nie spalona). Najlepiej po upieczeniu zostawić ją na całą noc w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (oczywiście wyłączyć piekarnik).
Wykonanie warstwy bananowej z galaretką:
Galaretki rozpuszczamy w 1200ml wrzątku. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy obrane banany - w całości. Przerwy pomiędzy bananami wypełniamy pokrojonymi na kawałki ananasami. Na owoce wylewamy stężałą galaretkę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Wykonanie kremu śmietanowego:
Można go robić w TM i podam tu przepis, jednak ja polecam zmiksować za pomocą miksera, żeby mieć masę pod kontrolą przez cały czas.
Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę umieścić w naczyniu miksującym. Założyć motylek i ubijać 2 minuty, obrót 3. Na koniec wsypać cukier i wlać rozpuszczoną wcześniej zahartowaną żelatynę. Sprawdzić konsystencję, jeśli krem nie jest gęsty to przedłużyć czas ubijania o 20 sekund. W sumie ubijanie nie powinno zająć dłużej niż 3 minuty. Krem śmietankowy wyłożyć na stężałą galaretkę i na krem wyłożyć bezę.
Blacha: standardowa prostokątna o wymiarach ok. 23x34
Przełożenie (od dołu):
1.Ciasto kruche
2.Galaretka z bananami
3.Krem śmietankowy
4.Beza
Inspiracja dla mnie był przepis znaleziony na www.kielkismaku.pl
bardzo podoba mi się przepis!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńbardzo lubie banany
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda. W ogóle jak urządzamy mieszkanie (zwłaszcza do wynajmu), warto zadbać o wygląd kuchni. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że wtedy o wiele przyjemniej mijają długie godziny spędzane przy przygotowaniu słodkości. Co do kwestii najmu, zerknijcie tutaj: https://wszyscyjestesmygospodarzami.pl/
OdpowiedzUsuń