Kisiel jeżynowy (bez cukru, glutenu, laktozy)


Nie pamiętam czy wcześniej o tym pisałam czy nie, ale jakiś czas temu mama opowiedziała mi taką historię z dzieciństwa. Jako mała dziewczynka jadłam kisiele od mojej mamy, które sama przygotowywała. Bardzo mi smakowały. Pewnego dnia przyjechała ciocia i chcąc zrobić dzieciom przyjemność kupiła gotowy, sklepowy kisiel. Ugotowała, dała dzieciom, a ja się rozpłakałam, bo był wg mnie taki niedobry, że nie byłam w stanie go zjeść. Tak to bywa, gdy człowiek się przyzwyczai do domowych rarytasów. 

Dla kogo:

  • dla dzieci
  • dla łasuchów
  • dla mających krzew jeżyn w ogrodzie ;)



Składniki:
  • 150-200g jeżyn + dodatkowe jeżyny do dorzucenia do dekoracji
  • 300g/ml wody
  • łyżka mąki ziemniaczanej (25g)
  • łyżka miodu lub syropu z agawy
Wykonanie tradycyjne:
Jeżyny włożyć do rondelka, dodać  wodę (zostawić w szklance 2-3 łyżki wody) i zagotować. W szklance rozmieszać mąkę ziemniaczaną w dwóch łyżkach wody. Dodać do kisielu i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Gotować przez minutę, lekko ostudzić i dodać miód/syrop z agawy. Wymieszać, po czym przelać do miseczek. Udekorować jeżynami. 


Wykonanie w Thermomixie:
Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek. Odważyć do niego mąkę ziemniaczaną wraz z 50g wody. Wymieszać. Odłożyć na bok. Do naczynia miksującego włożyć jeżyny,  dodać 250g wody i gotować 7min/100 stopni/obr.2. Następnie gotować kolejne 2 min/100stopni/obr. 2 międzyczasie wlewając powoli mączną mieszankę. Po ugotowaniu lekko ostudzić. Dodać miód/syrop z agawy i zamieszać. Udekorować jeżynami. 




0 komentarze:

INSTAGRAM