Kruche ciasteczka - różyczki



Ciasteczka ostatnio opanowały moją kuchnię, szczególnie takie, które można długo przechowywać. Bardzo kruche i pyszne. Polecam!

Dla kogo:

  • dla kochających ciasteczka
  • dla lubiących ciasto kruche  pod każdą postacią
  • dla chcących zaskoczyć gości wyglądem ciasteczek



Składniki:
  • 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki
  • 370g mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka wody różanej

Wykonanie w Thermomixie:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wycinać koła o średnicy ok. 7cm. Układać je po 4, jak na zdjęciu. Zwinąć, następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki. Rozchylić płatki różyczek. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba działać szybko, bo ciasto jest bardzo delikatne. Blaszki z różyczkami umieścić w lodówce na minimum 2 godziny (można nawet na całą noc). Po tym czasie upiec różyczki w temperaturze 200ºC przez około 15 minut (pierwsze 5 minut można piec w temp.  230ºC, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blaszce). Pieczenie można wydłużyć, przykrywając ciasteczka folią aluminiową, by się z wierzchu nie spaliły - róże są dość grube i ciasto może potrzebować więcej czasu, by dobrze wypiec się w środku. Wystudzić na kratce.


Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wycinać koła o średnicy 7cm. Układać je po 4, jak na zdjęciu. Zwinąć, następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki. Rozchylić płatki różyczek. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba działać szybko, bo ciasto jest bardzo delikatne. Blaszki z różyczkami umieścić w lodówce na minimum 2 godziny (można nawet na całą noc). Po tym czasie upiec różyczki w temperaturze 200ºC przez około 15 minut (pierwsze 5 minut można piec w temp.  230ºC, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blaszce). Pieczenie można wydłużyć, przykrywając ciasteczka folią aluminiową, by się z wierzchu nie spaliły - róże są dość grube i ciasto może potrzebować więcej czasu, by dobrze wypiec się w środku. Wystudzić na kratce.








Przepis znaleziony na stronie www.mojewypieki.com

5 komentarzy:

  1. Piękne różyczki! :) do środka odrobinę konfitury różanej można byłoby wrzucić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na pewno wtedy stałyby się jeszcze bardziej różane!

      Usuń
  2. Czy można dodać mineralną wodę? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna wodę mineralną, można ekstrakt waniliowy, może kilka kropel jakiegoś aromatu?

      Usuń
  3. Pięknie wyglądają! Ciekawy sposób przygotowania prostego deseru. Samym wyglądem zachęcają do spróbowania. Ja przyrządzałam je już 3 razy i zawsze szybko były zjedzone. Ja dodaje do nich trochę konfitury, bo dzięki temu mają jeszcze ciekawszy smak. Moja rodzina nie przepada za różaną, ale w mojej spiżarni zawsze znajdzie się taka, którą lubią :-)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM