Jaglanka z jabłkami i cynamonem



Jedna z najprostszych jaglanek. Nie ma żadnych wyszukanych dodatków. Zwykła, prosta i pyszna. Od kiedy ogarnęłam kwestię odpowiedniego przygotowania kaszy jaglanej by była zdatna do spożycia to jaglanka częściej gości na moim stole. O tym jak odpowiednio przygotować kaszę jaglaną poczytacie tutaj, a tymczasem przedstawiam Wam prosty i smaczny sposób na jaglankę. na blogu znajdziecie też inną wersję jaglanki jabłkowej, ale na soku jabłkowym

Dla kogo:

Składniki:
  • 160g kaszy jaglanej (wcześniej przygotowanej do gotowania)
  • 450g wrzącej wody
  • 2 jabłka
  • cynamon (wg uznania)
  • miód (wg uznania)
Wykonanie tradycyjne:
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sicie. Przekładamy ją do rondelka i wlewamy wrzątek. Gotujemy. Pod sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę. Gotową kaszę przekładamy do miseczek, oprószamy cynamonem i polewamy miodem.  

Wykonanie w Thermomixie:
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sicie. Wkładamy ją do Thermomixa i nastawiamy 2 min./90 stopni/ obr. 1/. . Wlewamy gorącą wodę i gotujemy 15 minut/temp.100 stopni/obr. 1. Pod koniec gotowania dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę. Gotową kaszę przekładamy do miseczek, oprószamy cynamonem i polewamy miodem.  



0 komentarze:

INSTAGRAM