Bezy z wody po ciecierzycy (wegańskie)


Beziki z wody po ciecierzycy...hmmm przyznam szczerze, że zabierałam się do nich chyba od roku. W końcu wykorzystałam ciecierzycę, a że ostatnio bliska mi jest idea "no waste" postanowiłam je w końcu wykonać. Polecam - jestem mile zaskoczona ich smakiem. 

Dla kogo:

  • dla eksperymentatorów
  • dla fanów ciecierzycy
  • dla lubiących ideę no-waste



Składniki:

  • woda po ciecierzycy w puszce (ok. 140-150ml)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200g cukru drobnego do wypieków
  • barwnik (opcjonalnie)

Wykonanie:
Ciecierzycę odsączyć i zacząć ubijać, aż otrzymamy sztywną pianę. Zajmie to chwilę czasu. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru i ubijać. Pod sam koniec dodać łyżkę soku z cytryny i jeszcze ubić. Piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca - podobnie jak podczas ubijania białek. Piane przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wzory na papier do pieczenia. Piec beziki ok. godzinę w temperaturze 130 stopni. Jeśli byłyby zbyt ciągnące można przedłużyć czas pieczenia o 10-20 minut. 




Przepis znalazłam na stronie www.mojewypieki.com

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję - uwielbiam cieciorkę to i wodę po niej z chęcią wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dotychczas wylewałam, albo korzystalam z ciecierzycy suszonej (nie z puszki), wiec wody nie mialam, ale w końcu się zmobilizowałam i jestem mile zaskoczona ;)

      Usuń
  2. no-waste to chyba powinno być przy użyciu zwykłej ciecierzycy, samodzielnie ugotowanej, a nie tej z PUSZKI

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM