Babka z kakao, jabłkami, płatkami migdałowymi i rodzynkami


Kolejna babka, tym razem codzienna, choć niezupełnie. Niby zwykłe składniki, nic wyszukanego, ale jednak te jabłka z dodatkiem bakalii bardzo fajnie się ze sobą łączą, płatki migdałowe delikatnie chrupią, a rodzynki i jabłka dodają naturalnej słodyczy. Polecam na co dzień i na niedzielę. Do kawki i herbatki. 

Dla kogo:
  • dla tych, którzy w szafce mają podstawowe składniki
  • dla lubiących ciasta, które długo pozostają wilgotne
  • dla babkożerców

Składniki:
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 250g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 100g płatków migdałowych
  • 50g rodzynek
  • łyżeczka kakao
  • 3 jabłka
Wykonanie:
Obrać jabłka i zetrzeć je na tarce (o dużych oczkach). Żółtka utrzeć z cukrem, aż masa stanie się jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, starte jabłka i bakalie. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do ciasta. Ciasto podzielić na pół. Do połowy ciasta dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. Połączyć ze sobą delikatnie obydwa ciasta. Przełożyć do foremki na babkę. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 



Przepis znalazłam w książce "102 ciasta z owocami" Siostry Anastazji.

0 komentarze:

INSTAGRAM