Babka majonezowa


Bardzo długo zwlekałam z jej zrobieniem. Szczerze mówiąc jej nazwa trochę mnie zniechęcała. Kojarzyła mi się z czymś tłustym, ale bardzo miło się zaskoczyłam. Wbrew pozorom wcale nie upiekłam jej na Święta Wielkanocne, a w zwykły weekend. Babka jest delikatna w smaku, przypomina biszkopt, a smak świetnie dopełnia biała czekolada. Jest słynnym wypiekiem świątecznym pewnie ze względu na obecność majonezu, który jest "królem" Wielkanocy, ale z powodzeniem sprawdzi się na każdą okazję. 

Dla kogo:
  • dla lubiących kulinarne eksperymenty
  • dla fanów zwykłych babek
  • dla chcących się mile zaskoczyć

 Składniki:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki majonezu (delikatnego w smaku)
  • 90g mąki ziemniaczanej
  • 90g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30 lub 36%
Wykonanie ciasta:
Dwa rodzaje mąki wymieszać w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier. Gdy białka zrobią się lśniące wtedy dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce majonez, a następnie mieszankę mączną. Miksować na małych obrotach, tylko do połączenia składników. 
Jeśli mamy silikonową formę to nie trzeba jej niczym wysypywać, ani smarować. Jeśli mamy formę metalową należy nasmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 45 minut (aż do suchego patyczka w temp 180 stopni). Gdy babka ostygnie wtedy przygotować polewę. 

Wykonanie polewy:
Śmietankę zagotować w rondelku. Ściągnąć z ognia, wsypać do niej czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i mieszać, aż do połączenia składników. Polać od razu zimną babkę. 



Skorzystałam z przepisu ze strony www.domowe-wypieki.pl i wprowadziłam drobne zmiany.

0 komentarze:

INSTAGRAM