Kuleczki bakaliowe (bez cukru, laktozy, glutenu i pieczenia)

Kolejny przepis na zdrowe łakomstwo. Kuleczki super się formują i są bardzo smaczne! Aż ciężko uwierzyć, że nie ma w nich cukru. Mile zaskoczył mnie smak orzechów włoskich, gdyż zwykle w kuleczkach są orzechy nerkowca lub migdały. Tak samo dodatek fig bardzo fajnie dodaje tutaj smaku. Kuleczki obtoczyłam w sezamie i kakao, ale nie musicie ich w niczym obtaczać, albo obtoczyć w tym na co sami macie ochotę np. amarantus ekspandowany, kokos czy inne.
Dla kogo:
  • dla lubiących zdrowe słodkości
  • dla dzieci
  • dla chcących zadbać o swój wygląd przed wakacjami
Składniki:
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g daktyli suszonych
  • 50g rodzynek
  • 70g żurawiny
  • 50g fig suszonych
  • 50g płatków owsianych (jeśli chcecie by kuleczki były zupełnie bezglutenowe użyjcie płatków owsianych bezglutenowych, gdyż płatki często są zanieczyszczone glutenem)
  • sezam lub kakao do obtoczenia
Wykonanie tradycyjne:
Figi i daktyle namoczyć we wrzątku na co najmniej 15 minut. Następnie porządnie odsączyć. Wszystkie składniki włożyć do blendera i miksować, aż masa stanie się gładka. Z masy toczyć kuleczki i obtaczać je wg uznania w sezamie lub w kakao. 

Wykonanie w Thermomixie:
Orzechy włoskie wsyp do TM i zmielić 20s obr.6. Dodaj resztę składników i zmiksuj 1 min obr. 10. Z masy uformuj kuleczki i otocz w kakao lub w sezamie.


Przepis na TM znalazłam na portalu www.przepisownia.pl

0 komentarze:

INSTAGRAM