Domowe Krówki - mleczne cukierki


Domowe Krówki "chodziły" za mną już długi czas. W końcu zakupienie papierków do ich zapakowania zmobilizowało mnie bym je przygotowała. Za pierwszym razem nie wyczułam dobrze czasu gotowania i zbyt mi się skarmelizowały. Za drugim razem poszło lepiej i nadawały się do zjedzenia :). 
 
Dla kogo:
  • dla miłośników "mordoklejek"
  • dla fanów słodyczy domowej roboty
  • dla lubiących karmelowe smaki

Składniki:
Wykonanie tradycyjne:
W garnku (najlepiej z grubym dnem) umieścić wszystkie składniki. Cały czas mieszaj, aż zawrzą. Gdy masa stanie się gęsta (uważaj by się nie poparzyć i nie przypalić masy) zdejmij naczynie z palnika. By krówki były kruche ucieraj masę kilka minut np. drewnianą pałką. Następnie gotową masę wylać na keksówkę (wymiary ok. 12x35) pokrytą folią spożywczą. Odłożyć do wystudzenia (ok. 1-2 godziny). By przyspieszyć ten czas można odłożyć do lodówki. Następnie pokroić na małe prostokąty. Można zawinąć w specjalne papierki do cukierków lub w pocięty na małe kwadraty papier do pieczenia.

Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dosypać cukier, dać masło oraz ekstrakt. Podgrzać całość 5 min./98 stopni/ obr. 2. Potem zamiast miarki nałożyć koszyczek na pokrywę i gotować 35min./Varoma/obr. 4. Podczas gotowania warto ostrożnie zaglądać i zerkać na konsystencję masy. By nie była zbyt gęsta, ani zbyt lejąca. Jeśli jest zbyt lejąca to oczywiście można przedłużyć czas gotowania o 5 minut. Gotową masę wylać na keksówkę (wymiary ok. 12x35) pokrytą folią spożywczą. Odłożyć do wystudzenia (ok. 1-2 godziny). By przyspieszyć ten czas można odłożyć do lodówki. Następnie pokroić na małe prostokąty. Można zawinąć w specjalne papierki do cukierków lub w pocięty na małe kwadraty papier do pieczenia. 



0 komentarze:

INSTAGRAM