Syrop miętowy

Kolejny orzeźwiający przepis dla Was! Ostatnio zaczęłam myśleć nad tym co można zrobić z tego co nas otacza i patrzyłam na te wszystkie zioła, które mam w ogrodzie i wpadłam na pomysł, że można by zrobić jakiś syrop do herbatki na zimę czy do deserów. Ten syrop możecie też wykorzystać do herbatki w zimie, do lemoniady, do domowego mohito, deserów czy drinków. A Wy do czego jeszcze byście go wlali? Myślę, że będzie mi on świetnie przypominał o lecie, gdy siedziałam na tarasie popijając wodę z miętą i słuchając cykania świerszczy. Dzięki Victorinox (#myVictorinox) za inspirację do stworzenia tego wpisu!

Dla kogo:
  • dla lubiących dolewać sobie coś do herbatki
  • dla szukających bazy do domowego mohito
  • dla mających krzaczek mięty w ogrodzie
Składniki:
  • litr wody
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 40 gałązek mięty
  • 850g cukru
Wykonanie:
Gałązki mięty opłukać. Gałązki wrzucić do garnka, zalać je wodą. Jeśli gałązki mamy bardzo duże to możemy je przeciąć na kawałki. Zagotować i pozostawić w garnku na całą dobę. Kolejnego dnia odcedzić gałązki na sicie lub gazie i pozostały syrop ponownie zagotować wraz z cukrem i sokiem z cytryny (cytrynę przed dodaniem sparzyć wrzątkiem i przekroić na pół). Gotować około godzinę (by syrop trochę zgęstniał), następnie gorący przelać do słoiczków lub buteleczek, zakręcić i odwrócić do góry nogami.

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

1 komentarz:

INSTAGRAM