Placuszki z dynią i jogurtem


Podobno ludzi dzielą się na placuszkowców i antyplacuszkowców. Moja córka przez pewien czas należała do tych drugich i wszelkiego rodzaju placuszki musiałam zjadać za nią. Na szczęście się to zmieniło i już zjada z nami placuszki, racuszki i inne tym podobne :). Placuszki są bez cukru i soli, by były jak najlepsze dla dzieciaków, natomiast jeśli po usmażeniu będziemy chcieli je sobie dosłodzić to polecam domowy dżem, syrop z agawy, czy syrop klonowy. Ich kolor jest tak pozytywny, że nie da się przejść wobec nich obojętnie:).

Dla kogo:
  • dla fanów dyni
  • dla placuszkomaniaków
  • dla dzieci
Składniki:
  • 200g puree z dyni
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder, syrop klonowy, dżem do dosłodzenia po usmażeniu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Puree dyniowe wymieszać z jogurtem. Dodać jajka, olej, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksować lub porządnie wymieszać. Smażyć na patelni beztłuszczowej nakładając na rozgrzaną patelnię po łyżce masy. Można patelnie posmarować delikatnie olejem. Placuszki smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią i urosną. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem, polać syropem lub posmarować dżemem. 





Przypominam Wam o #akcjadyniowa ,którą zorganizowałyśmy wraz z dziewczynami. Zapraszam Was także do odwiedzenia Agnieszki, Alicji i Karoliny i spróbowania ich dyniowych przepisów. 

Przepis znalazłam na stronie www.kwestiasmaku.pl i minimalnie go zmodyfikowałam. 

5 komentarzy:

  1. Pychota!
    My zdecydowanie należymy do placuszkożerców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem z tych co kochają placki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki idealne na śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i na obiad i na podwieczorek i na drugie śniadanie.

      Usuń
  4. Ja też dopisuję się do placuszkożerców! A te Twoje ze zdjęcia wyglądają tak apetycznie i domowo, że prawie czuję ich zapach!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM