Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy


Kupiłam 3 kg brzoskwiń. Do dżemu wykorzystałam kilogram brzoskwiń, do musu kolejny kilogram i zostało mi jeszcze trochę by sobie zjeść :). Niestety brzoskwinie były bardzo dojrzałe i musiały być przerobione natychmiast także nie miałam czasu na zastanawianie się i po wyprodukowaniu musu padło na dżem. Lubię przetwory z jabłkami, bo dzięki ich obecności możemy pominąć substancje żelujące (jabłka mają w sobie bardzo dużo pektyny) i dzięki temu może wykonać dżem bez zbędnej chemii. Polecam!
 
Dla kogo:
  • dla lubiących domowe przetwory
  • dla omijających chemię szerokim łukiem
  • dla dżemomaniaków

 Składniki:
  • 1kg brzoskwiń (waga po obraniu i wypestkowaniu)
  • 1kg jabłek (waga po usunięciu gniazd nasiennych i obraniu)
  • cukier wg upodobań (ja robiłam bez cukru) - myślę,że pół szklanki wystarczy
  • 2-3 łyżeczki agaru (można pominąć)
Wykonanie:
Jabłka umyć i obrać,a następnie pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie obrać i usunąć pestki, pokroić na cząstki. Wielkość zależy od naszych upodobań. Jeśli chcemy by dżem był gładki to kroimy na mniejsze kawałki, jeśli chcemy by był z cząstkami to kroimy na większe kawałki. Owoce wkładamy do garnka z grubym dnem (jeśli chcemy wsypujemy cukier - można pominąć). Po ok. 10 minutach można dodać agar - wtedy dżem będzie gęstszy, jednak nie ma takiej konieczności, gdyż jabłka zawierają naturalną pektynę dzięki której nie będzie rozwodniony. Owoce gotujemy na małym gazie ok. 20-30 minut, gdy zobaczymy, że dżem zacznie gęstnieć. Dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Po nałożeniu odwracamy do góry dnem i trzymamy tak, aż wystygną. Gdy zobaczymy, że wieczka ładnie wklęsły to nie ma potrzeby pasteryzacji. Ja nie pasteryzowałam.

Z przepisu otrzymamy ok. 5-6 słoików dżemowych (w zależności od ich pojemności). 

7 komentarzy:

  1. Robiłem wg bardzo podobnego przepisu ale z truskawkami. Wyszło troszkę za słodkie ale nadal pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe przetwory są najlepsze na świecie, bez chemii, bez zbędnego cukry, przyprawione odrobiną pasji do tworzenia i miłości:) Nie lubię przetworów z brzoskwiń, ale pomysł z połączeniem ich z jabłkami jest na prawdę fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie jabłek i brzoskwiń musi być ciekawe! Nie próbowałam wcześniej takiego dżemu i jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak miło, że widzę coś dla siebie. :) Uwielbiam dżemy, a jeszcze bardziej te domowej roboty. :) Z przyjemnością wypróbuję przepis. :) Pozdrowienia! :) http://olamabloga24.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam dżemu brzoskwiniowego ;) jak już to truskawkowy lub powidła śliwkowe. Czas to zmienić - fajnie jest wyciągnąć taki słoiczek ze spiżarki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, coś dla mnie. Lubie dżemy niechemiczne i sam przepis jest prosty, także będę gotować:).

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowo wykonane dżemy, przynajmniej mamy pewność co tak na prawdę jest w środku :D ja się zbieram od miesiąca żeby zrobić dżem i nie mogę się zebrać ;c

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM