Mus jabłkowy z brzoskwiniami na zimę - idealny dla dzieci

Wczoraj (lepiej późno niż wcale!) uświadomiłam sobie, że rozszerzanie diety dla mojego dziecka przypadnie akurat w zimie więc, gdy sąsiad obdarował mnie ogromną ilością jabłek postanowiłam od razu zabrać się za przetwory! Tym sposobem powstał mus jabłkowy z brzoskwiniami bez cukru (można dodać miód, ale nie jest to konieczne).

Dla kogo:
  • dla niemowląt
  • dla lubiących jeść naleśniki z domowym musem owocowym
  • dla kochających domowe przetwory
Składniki:
  • 2,5 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 1 kg brzoskwiń (waga po obraniu)
  • 250ml soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
  • 100g miodu (można pominąć)
Wykonanie:
Jabłka obrać i usunąć gniazda. Brzoskwinie obrać i usunąć pestki, pokroić je na małe kawałki. Jabłka kroimy na kawałki (czym mniejsze tym szybciej się rozpadną). Jeśli chcemy, by w musie zostały większe kawałki to możemy kroić na większe części. Do garnka wlewamy sok i wsypujemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Wtedy dodajemy brzoskwinie i miód (można pominąć). Chwilę gotujemy. Gdy zawrze ściągamy z pieca.
Mus wylewamy do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, by się zassały. Jeśli martwicie się, że się nie udadzą to dla pewności można je jeszcze zapasteryzować w garnku z wodą na jakieś 10 minut, ale nie ma takiej konieczności. 

Z przepisu otrzymamy, ok. 10 słoiczków dżemowych, także jeśli to dla Was za dużo to zróbcie z połowy porcji. 
Inspirowałam się przepisem ze strony www.chleby.info




2 komentarze:

  1. Mmm. pychotka! Nie tylko dla dzieci :D

    AMA NDA

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny smakołyk, myślę, że dorosłym zasmakuje równie mocno jak dzieciom :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM