Tarta z rabarbarem i bezą

 
Sezon rabarbarowy trwa!  Nie możecie przegapić tej tarty! Jest kwaskowata, ale mus rabarbarowy ma świetny orzeźwiający smak, który dopełnia słodka beza i kruchy spód. Przy okazji pieczenia tego ciasta, naszła mnie refleksja myślałam jakiej blaszki z mojej kuchni nigdy bym się nie pozbyła i jednogłośne stwierdziłam, że blaszki do tarty z wyjmowanym dnem! Zdecydowanie mój najlepszy zakup. A tarta zniknęła bardzo szybko i wszyscy ją chwalili także z czystym sercem polecam!

Dla kogo:
  • dla szukających kwaskowatych wypieków
  • dla fanów rabarbaru
  • dla lubiących wypieki sezonowe

Składniki na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 50ml zimnego mleka
  • łyżka cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
Składniki na mus rabarbarowy:
  • 600-700g rabarbaru
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru (gdyby rabarbar był bardzo kwaśny dodać więcej) 
Składniki na bezę:
  • 2 białka (z lodówki)
  • 100g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie ciasta: 
Mąkę, cukier puder, masło (pokrojone w kostkę) i sól umieścić w misce i wyrabiać, aż struktura zacznie przypominać okruszki (kruszonkę). Dodać żółtko i mleko i ugnieść mikserem. Gdy masa stanie się jednolita zagnieść z niej kulę i owinąć ją w folię. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Wykonanie musu:
Rabarbar umyć i pokroić w małe kawałki (ok. 1 cm szerokości). Wrzucić je do garnku i wsypać 5 łyżek cukru i łyżkę soku z cytryny. Podsmażać ok. 20 minut, aż rabarbar stanie się miękki a całość zgęstnieje (odparuje sok). W razie potrzeby można dodać więcej cukru.

Wykonanie ciast c.d.:
Chłodne ciasto wyłożyć na blachę to tarty (można rozwałkować, lub wykładać kawałkami), nakłuć widelcem i nakryć folią aluminiową na której ułożyć obciążenie (fasoli, kulki do tarty). Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni, a następnie ściągnąć folię aluminiową i piec jeszcze ok. 15 minut (do zrumienienia).

Wykonanie bezy:
Białka ubić na sztywno, gdy już będą sztywne dodawać po łyżce cukru. Piana ma być sztywna, bez grudek cukru i ma być błyszcząca. Na końcu ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

Na rumiany spód wyłożyć masę rabarbarową i rozprowadź bezę (można ją wycisnąć, lub nałożyć łyżką). Piec ok. 20 -25 minut  w temperaturze 180 stopni. Piana powinna się zrumienić. 







Przepis znaleziony na stronie www.smakocie.com

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Na szczęście nie tylko wygląda, ale też smakuje :)

      Usuń
  2. A jaka jest średnica tej formy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja ma 28cm, ale można zrobić na trochę mniejszej lub wiekszej lub na małych tartaletkach i piec krócej.

      Usuń
  3. Dziękuję :). Chciałam mieć jakieś odniesienie, bo wiadomo, że nie posiadam wszystkich rozmiarów foremek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie!
    Rabarbar i beza to duet doskonały :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM