Sernik chałwowy


Gratka dla miłośników chałwy. Jeśli poszukujecie jeszcze wypieku z chałwą to zapraszam na mazurek z chałwą. Sernik jest świetny, trochę się bałam, że chałwa całkowicie go zdominuje i będzie zbyt słodki, ale miłe zaskoczenie - jest świetny.

Dla kogo:
  • dla fanów chałwy
  • dla szukających ciekawe przepisu na sernik
  • dla tych, którzy posiadają chałwę w swoim domowym barku i myślą co by tu z nią zrobić


Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 300g herbatników
  • łyżka kakao
  • 100g masła
Składniki na masę serową:
  • 800g sera twarogowego (może być z wiaderka - uwaga bez masła lub zwykły biały 2-3x zmielony)
  • 300g chałwy np. waniliowej lub sezamowej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie spodu:
Herbatniki kruszymy w blenderze na pył. Gdy będą już porządnie zmielone dodajemy do nich kakao i masło. Chwilę miksujemy i wykładamy na spód blaszki (kwadrat 24x24 lub 25x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Masę mocno dociskamy do blaszki, by była zwarta.

Wykonanie masy:
Ser, chałwę, mąkę ziemniaczaną, cukier i ekstrakt miksujemy. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy do niej po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka przez chwilę miksujemy (nie za długo). Masę serową wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. godzinę w temperaturze 160 stopni.

Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24 lub 25x25.



Przepis pochodzi ze strony www.namiotle.pl z drobną zmianą.

2 komentarze:

  1. prosze mi powiedziec czy moge dac mniej chalwy? np o 100 gram? czy musze wtedy uzupelnic czyms jej brak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie wpłynie to na smak - tzn. smak chałwy bedzie mniej wyczuwalny - bardzo delikatny. Myślę, że nie wpłynie to bardzo na konsystencję.

      Usuń

INSTAGRAM