Gratka dla miłośników chałwy. Jeśli poszukujecie jeszcze wypieku z chałwą to zapraszam na mazurek z chałwą. Sernik jest świetny, trochę się bałam, że chałwa całkowicie go zdominuje i będzie zbyt słodki, ale miłe zaskoczenie - jest świetny.
Dla kogo:
- dla fanów chałwy
- dla szukających ciekawe przepisu na sernik
- dla tych, którzy posiadają chałwę w swoim domowym barku i myślą co by tu z nią zrobić
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 300g herbatników
- łyżka kakao
- 100g masła
- 800g sera twarogowego (może być z wiaderka - uwaga bez masła lub zwykły biały 2-3x zmielony)
- 300g chałwy np. waniliowej lub sezamowej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Herbatniki kruszymy w blenderze na pył. Gdy będą już porządnie zmielone dodajemy do nich kakao i masło. Chwilę miksujemy i wykładamy na spód blaszki (kwadrat 24x24 lub 25x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Masę mocno dociskamy do blaszki, by była zwarta.
Wykonanie masy:
Ser, chałwę, mąkę ziemniaczaną, cukier i ekstrakt miksujemy. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy do niej po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka przez chwilę miksujemy (nie za długo). Masę serową wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. godzinę w temperaturze 160 stopni.
Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24 lub 25x25.
Przepis pochodzi ze strony www.namiotle.pl z drobną zmianą.
prosze mi powiedziec czy moge dac mniej chalwy? np o 100 gram? czy musze wtedy uzupelnic czyms jej brak?
OdpowiedzUsuńWg mnie wpłynie to na smak - tzn. smak chałwy bedzie mniej wyczuwalny - bardzo delikatny. Myślę, że nie wpłynie to bardzo na konsystencję.
Usuń