Deser budyniowy z malinami i jeżynami


Prosty deser budyniowy do przygotowania w ciągu paru minut. Polecam każdemu zapracowanemu człowiekowi, którzy chce zrobić niespodziankę dla rodziny lub po prostu sam ma ochotę na coś słodkiego. Do wykonania w wersji z budyniem sklepowym i domowym. Polecam!

Dla kogo:
  • dla poszukujących pomysłu na szybki deser
  • dla kochających budyń w każdej wersji
  • dla tych, którzy chcą wykorzystać owoce
Składniki na wersję z budyniem kupowanym:
  • saszetka budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem
  • pół litra mleka
  • szklanka malin
  • szklanka jeżyn
Składniki na wersję z budyniem domowym:
  • pół litra mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • połowa laski wanilii
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • szklanka malin
  • szklanka jeżyn
Wykonanie wersji z budyniem sklepowym:
Postępujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy budyń nakładamy warstwami do salaterek/pucharków. Polecam dawać 3/4 łyżki budyniu przeplatając go na zmianę warstwą owoców. 

Wykonanie wersji z budyniem domowym:
 Odlać pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż wyskrobując z niej pestki. Pestki wanilii, wraz z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i żółtkiem dodajemy do odlanej (zimnej) części mleka. Porządnie mieszamy - szczególnie żółtko. Pustą laskę wanilii dodajemy natomiast do rondelka z gotującym się mlekiem - nada wspaniały aromat budyniowi. Gdy mleko się zagotuje powoli wlewamy do niego mieszankę ze szklanki. Doprowadzamy do wrzenia (na budyniu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, po pół minuty wyłączamy kuchenkę). Wyciągamy laskę wanilii.
Gotowy budyń nakładamy warstwami do salaterek/pucharków. Polecam dawać 3/4 łyżki budyniu przeplatając go na zmianę warstwą owoców. 




1 komentarz:

  1. Taki kremowy deserek z lekko kwaśnymi owocami to niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM