Lody bananowe

Jeśli ktoś z Was lubi banany to musi wypróbować te domowe lody bananowe! Przyznam się Wam, że fanką bananów nie jestem, ale smak lodów bardzo przypadł mi do gustu.

Dla kogo:
  • dla kochających wszystko co bananowe
  • dla mających ochotę spróbować zrobić domowe lody
  • dla szukających orzeźwienia
Składniki:
  • 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe) + banan do dekoracji
  • 250ml mleka
  • 150ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 2 łyżki miodu


Wykonanie z maszyną do lodów:
Misę maszyny do lodów schłódź w zamrażalniku ok. 10 godzin.  Składniki włóż do lodówki, by je schłodzić.
Banany rozgnieć widelcem, a najlepiej zblenduj. Śmietanę ubij na sztywno. Zmiksuj wszystkie składniki razem i włóż je do lodówki (tak, by osiągnęły temperaturę 5-10 stopni). Włącz urządzenie i wlej do niego masę.
Najlepiej podawać z pokrojonymi na plasterki bananami.
Wykonanie bez maszyny do lodów:
Banany rozgnieć widelcem, a najlepiej zblenduj. Śmietanę ubij na sztywno. Zmiksuj wszystkie składniki razem i włóż je do lodówki (tak, by osiągnęły temperaturę 5-10 stopni). Wlej masę do pojemnika i włóż do zamrażarki. By lody się nie rozwarstwiły należy je co jakiś czas przemieszać - np. co godzinę (będą wtedy także bardziej puszyste). Mrozić minimum 3 godziny. Najlepiej podawać z pokrojonymi na plasterki bananami. 

3 komentarze:

  1. Witam :) mam pytanie jak długo takie lody można trzymać w zamrazalce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że długo! Najważniejsze jest to, że jak już raz się rozmrożą to nie można ich ponownie zamrozić!

      Usuń

INSTAGRAM