Sernik różany

 
Dla kogo:
  • dla posiadających krzak róży za oknem
  • dla mających ochotę na sernik w bardziej nietypowym wydaniu
  • dla chcących poczuć się jak na łące podczas jedzenia sernika :)
Składniki na spód:
  • 250g ciasteczek/herbatników maślanych
  • 125g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
  • 1kg twarogu co najmniej 2 krotnie zmielonego
  • 125g masła
  • 4 jajka
  • 125g cukru
  • 6 łyżek płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody różanej
Składniki na wierzch sernika:
  • 3 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej
  • 155g białej czekolady
  • 100ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 7-8 łyżek płatków migdałowych
  • dowolne dekoracje (u mnie cukrowe różyczki)

Wykonanie spodu:
Ciastka pokruszyć lub zmielić za pomocą blendera, tak by powstał ciasteczkowy pył. Dolać roztopione masło i wymiesza c (konsystencja będzie podobna do mokrego piasku). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na spód masę ciasteczkową i ugnieść ręką tak by porządnie ugnieść masę na tortownicy. Ugnieciony spód włożyć do lodówki.

Wykonanie masy serowej:
Masło (musi być miękkie) utrzeć z cukrem i różą na masę (masa stanie się jasna i puszysta - może to potrwać nawet kilka minut). Dodawać na zmianę po jednym żółtku i po trochę masy serowej. Zmiksować. Dolać wody różanej i dospać mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. W drugiej misce białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać ją do ciasta (mieszać powoli i nie zbyt mocno). Masę wylać do tortownicy
na przygotowany wcześniej spód. Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 70 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć a sernik studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika (dzięki temu sernik mniej opadnie lub nie opadnie w ogóle). Po całkowitym wystudzeniu sernik najlepiej włożyć na całą noc do lodówki (a przynajmniej na kilka godzin).

Wykonanie wierzchu:
Różę włożyć do małego rondelka i delikatnie podgrzać (można to także zrobić w mikrofali). Płynną różę nałożyć cienką warstwą na upieczony sernik. Zagotować śmietanę i dodać do niej czekoladę (mieszać, aż całkowicie się rozpuści). Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masą polać sernik. Płatki migdałowe delikatnie podprażyć na patelni i posypać nimi sernik. Sernik można dodatkowo ozdobić wg własnego pomysłu (perełkami, cukrowymi dekoracjami itd.). 

Blacha: tortownica o średnicy 28cm






Przepis znalazłam na blogu: mirabelkowy.blogspot.com i zmieniłam proporcje w przepisie.

4 komentarze:

  1. O God! Dobrze, że jestem posiadaczką róży. Nawet nie umiem wyobrazić sobie tego smaku.. Ale musi być on niesamowicie.. Idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, róże, owszem, mam...ale o tej porze wypuszczają zaledwie zawiązki przysżłych liści.A ubiegłoroczne lato było zbyt mokre by zrobić dobrą konfiturę.Przy obfitych opadach deszczu róże chorują...Może uda się w tym roku?Póki co, wydrukowałam przepis i udam się po konfiturkę gotową.Całe szczęście, że jajka mam chociaż z organicznej hodowli ( od sąsiadki).Świetny blog, fantastyczne zdjęcia...A Twój miły uśmiech zachęcił mnie do eksperymentu.Czy rozważałaś dołączenie do bloga zakładki na przepisy na ciasta z wykorzystaniem pewnego funkcjonalnego urządzenia( nie chcę go tu rekmować ale wiesz, o co mi chodzi, prawda? O tę turbomaszynę do siekania, koktajli, wyrabiania ciasta itp).Radosnych Świąt dla całej Rodzinki, pozdrowienia dla Piotra:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz! Co do urządzenia o którym piszesz (jeśli myślimy o tym samym) to jest drobny problem - gdyż go nie posiadam:). Jeśli kiedyś sie w niego zaopatrzę to kto wie, może taki dział się pojawi!

      Usuń

INSTAGRAM