![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfcvSgTNQxagjc5QlVwasA1zIX3We1GZD-A-3X3qZJ731Edykm0QUP7aDk9e-J7FH6qA3BU3iFed_1R_sCmPSYj58NVyfeCRGfEMnG64sXffeuO0e_OmSEVHfTKesLdP2I2eXR1zXFkPg/s1600/P4203409.ORF.jpg)
Dla kogo:
- dla posiadających krzak róży za oknem
- dla mających ochotę na sernik w bardziej nietypowym wydaniu
- dla chcących poczuć się jak na łące podczas jedzenia sernika :)
- 250g ciasteczek/herbatników maślanych
- 125g roztopionego masła
- 1kg twarogu co najmniej 2 krotnie zmielonego
- 125g masła
- 4 jajka
- 125g cukru
- 6 łyżek płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wody różanej
- 3 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej
- 155g białej czekolady
- 100ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 7-8 łyżek płatków migdałowych
- dowolne dekoracje (u mnie cukrowe różyczki)
Wykonanie spodu:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCweoXWMewoRHcsmr5a2FN_uEdpKNQk4dGjb-p5oyHDRA-B91KfjYPkilXNVVoS7vZa3txBOQYNdkx9MpF2jjgPKLp3V_vp8Na2neaqYseYDHs8d4sdUCyeRARbBnpxULQtKvRkf55Lvs/s1600/P4183304.ORF.jpg)
Wykonanie masy serowej:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnxY8LO01SIt1LWoKPLO0gzExN18jkbauKn-hYYo5K5JoLipoZI2KQvP-J2JaVjpeJhOOCnrlnxeC7vKbFkFZeHhV7RHLdr6gua7YrBH9ukCW41y2mK8JFnTivBacobCy8xcjhctVRGi8/s1600/P4183299.ORF.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHZcxR_xJlQCA6p-iqvhsik6CNQc4RL_Y16UNYez_dsgqbpDJxn0Wxb2oV6OQo6RGMsAeHgSHTRC4s3csH2S8okzygukVCW6H8q0UbmO4b2azp-DpWNwnhUnBHu4vmTn918d6SAlTu8QU/s1600/P4183306.ORF.jpg)
Wykonanie wierzchu:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcjSasEnxh3tdBZCmvtKfVd5s45N9XmBxYwxuUpqFBuyx2uOjQxs5f3lOtyDd-2yRRpaeQLoY5UvZhBLq_L0vQRNZRtDIDLCR7jePEnjrkQE2Imx9cEn0A9k0Stp70WMjOSUl6E985YI8/s1600/P4193337.ORF.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihgkE05gBrVGjDvQw3pAuDIRdKlAxN9Ut258pdFtQhtVe0muEJl4wgmD6uQreZzHtmxOI_fbaz1rSel3VefHnzJ8cDpnucGhOyVqn1AeLyOGc7AhjInUHp-s1EZaNFPSyYhOi_mHvIAV8/s1600/P4193326.ORF-001.jpg)
Blacha: tortownica o średnicy 28cm
Przepis znalazłam na blogu: mirabelkowy.blogspot.com i zmieniłam proporcje w przepisie.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO God! Dobrze, że jestem posiadaczką róży. Nawet nie umiem wyobrazić sobie tego smaku.. Ale musi być on niesamowicie.. Idealny!
OdpowiedzUsuńHa, róże, owszem, mam...ale o tej porze wypuszczają zaledwie zawiązki przysżłych liści.A ubiegłoroczne lato było zbyt mokre by zrobić dobrą konfiturę.Przy obfitych opadach deszczu róże chorują...Może uda się w tym roku?Póki co, wydrukowałam przepis i udam się po konfiturkę gotową.Całe szczęście, że jajka mam chociaż z organicznej hodowli ( od sąsiadki).Świetny blog, fantastyczne zdjęcia...A Twój miły uśmiech zachęcił mnie do eksperymentu.Czy rozważałaś dołączenie do bloga zakładki na przepisy na ciasta z wykorzystaniem pewnego funkcjonalnego urządzenia( nie chcę go tu rekmować ale wiesz, o co mi chodzi, prawda? O tę turbomaszynę do siekania, koktajli, wyrabiania ciasta itp).Radosnych Świąt dla całej Rodzinki, pozdrowienia dla Piotra:))
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miły komentarz! Co do urządzenia o którym piszesz (jeśli myślimy o tym samym) to jest drobny problem - gdyż go nie posiadam:). Jeśli kiedyś sie w niego zaopatrzę to kto wie, może taki dział się pojawi!
Usuń