Domowe śliwki w czekoladzie z marcepanem

 
Chyba jeden z łatwiejszych przepisów jakie wykonałam w ostatnim czasie. W związku z tym, że w tym roku mam postanowienie by nie kupować gotowych słodyczy w sklepie postanowiłam wykonać swoje domowe śliwki z czekoladzie i to jeszcze z marcepanem. Przy okazji ich tworzenia powstała także wersja bez marcepanu oraz marcepan w czekoladzie :). Wszystkie wersje są super, bo są domowe! Spróbujcie koniecznie!

Dla kogo:
  • dla kochających suszone śliwki
  • dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek na Święta Bożego Narodzenia (tak jak ja :))
  • dla chcących zrobić sobie pyszne słodycze domowym sposobem
Składniki:
  • 150g śliwek suszonych
  • 200g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakaa)
  • 50-60g marcepanu
  • 50ml wódki
  • 25ml rumu 
Wykonanie:
Śliwki wkładamy do miski lub garnka i zalewamy mieszanką rumu i wódki. Odkładamy na całą noc.
Rano, odsączamy śliwki z nadmiaru alkoholu na sitku lub ręcznikach papierowych. Jeśli będą zbyt mokre czekolada może się do nich nie przykleić. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W czasie, gdy czekolada się rozpuszcza z marcepanu formujemy malutkie kuleczki, którymi napełniamy śliwki - wpychając kuleczki do środka śliwki. Tak przygotowane śliwki wrzucamy do rozpuszczonej czekolady, obtaczając by się nią całe okryły i odkładamy na papier do pieczenia, silikonową stolnicę lub kratkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady. Jeśli bardzo nam się spieszy, możemy włożyć śliwki do lodówki, by przyspieszyć zastyganie czekolady.





http://tortadellafiglia.com/

Pralinki, trufelki, czekoladki...

5 komentarzy:

  1. jak słodko i apetycznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie czas ich przygotowania! Polecam każdemu!

      Usuń
  2. mmm... wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, to chyba moj faworyt :) Dziekuje za udzial w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM