Muffinki z jabłkami i płatkami owsianymi


Wilgotne, pożywne i zdrowe muffinki. Idealne na drugie śniadanie - zarówno dla dziecka, jak i dla dorosłego.

Dla kogo:
  • dla lubiących wilgotne wypieki
  • dla szukających zdrowych słodkości
  • dla poszukujących przepisu na zdrową przekąskę do pracy, czy szkoły
Składniki:
  • ok. 80-100g jabłek (2 jabłka)
  • 50g cukru brązowego
  • 175ml mleka
  • 110g mąki pszennej
  • jajko
  • 80g płatków owsianych
  • 50g masła
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:
Jabłka wymyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić na małe kawałki. Płatki owsiane namoczyć w mleku. Jajko ubić z brązowym cukrem i dodać 50g roztopionego masła i ekstrakt waniliowy. Dodać płatki z mlekiem. W drugim naczyniu przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Do suchych składników dolać mokre i wymieszać. Wymieszać łyżką do połączenia składników, a następnie dodać pokrojone jabłka. Wymieszać. 
Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Z przepisu wychodzi ok. 7-9 muffinek w zależności od wielkości papilotek/blaszki jaką posiadamy.

Przepis jest lekko zmienioną wersją przepisu z książki "Ciasta i desery krok po kroku" Marianne Magnier-Moren.









Jabłka wolności Jedz polskie jabłka

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wyglądają :)

    http://wildstrawberryand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM