Karpatka

Dla kogo:
  • dla chcących zmierzyć się z własnoręcznym przygotowaniem karpatki
  • dla lubiących ptysiowe ciasto
  • dla kochających ten maślano-waniliowy krem
Składniki na ciasto:
  • szklanka wody
  • 5 jajek
  • 125g masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 140g cukru (3/4 szklanki)
  • kostka masła
  • cukier wanilinowy (całe opanowanie - 16g), przepis na domowy cukier puder tutaj
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
Dekoracja:
  • cukier puder do posypania
Wykonanie ciasta:
Rozpuścić masło, dolać do niego wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gęsta masa. Odłożyć na chwilę do ostudzenia. Gdy masa trochę ostygnie wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Podzielić masę na 2 części. Ciasta wystarczy na 2 prostokątne blachy o standardowych rozmiarach. Blachy należy wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną (tym razem nie polecam papieru do pieczenia, bo mogą być problemy z jego oderwaniem). Rozprowadzić ciasto na blaszce i piec w temperaturze 200° przez ok. 25-30 min. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Wykonanie kremu:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami (białym i wanilinowym) i masłem. Trzecią szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką, a następnie wlać do gorącego mleka (z cukrami i masłem). Gotować tylko 2 minuty mocno mieszając by nie zrobiły się grudy i by się nie przypaliło. 
Gorący krem wylać na jedno ciasto (zostawiając po bokach trochę miejsca by krem nie wypłynął) i przykryć drugim ciastem. Zostawić do wychłodzenia. Gdy już ostygnie posypać cukrem pudrem i podawać. 




Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com.

    4 komentarze:

    1. Serdeczne pozdrowienia dla tworcow!!!

      Here is my page - moderowany katalog stron

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo fajna strona. Czytałam bez poczucia marnowania swojego czasu.


      Here is my site; polecane strony

      OdpowiedzUsuń
    3. Gratuluje dobrze wykonanej i ciekawej strony! Pozdrowienia dla autorów oraz wszystkich odwiedzających.


      My homepage :: spis stron

      OdpowiedzUsuń
    4. Przysmak mojego dzieciństwa :) Zawsze przyjemnie się na niego patrzy.

      OdpowiedzUsuń

    INSTAGRAM