Ciasto Poezja (kawa, karmel, czekolada, orzechy)

Dla kogo:
  • dla fanów masy karmelowej
  • dla lubiących kawę, karmel, czekoladę i orzechy
  • dla tych, którzy szukają ciasta, w którym jest wszystko co dobre :)
Składniki na ciemny biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie ciemnego biszkoptu:
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać partiami pianę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części.

Składniki na masę kawową:
  • masło (miękkie)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce
  • 2-3 łyżeczki likieru kawowego (opcjonalnie)

Wykonanie masy:
Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Dodać kawę i cukier puder i zmiksować. Jeśli chcecie możecie dodać likier kawowy. Jeśli uważacie, że masa jest mało słodka to ilość cukru pudru można zwiększyć - wszystko zależy od Waszych upodobań. To samo tyczy się ilości kawy. Masę można cały czas próbować i dodawać cukru i kawy, tak by masa Wam smakowała.




Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g orzechów włoskich (posiekanych/zmielonych)
Wykonanie biszkoptu orzechowego:
Białka ubić (w dużej misce), podczas ubijania dodając cukru. Do białek dodać mąkę, miód, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekane orzechy i ostrożnie połączyć z masą. Biszkopt orzechowy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa kajmakowa:
  • puszka mleka skondensowanego - słodzonego lub gotowa masa krówkowa
Jeśli używasz mleka skondensowanego, to by powstała z niego masa kajmakowa należy: Włożyć puszkę do garnka z wodą (tak, by woda ją całą zakrywała) i gotować przez około 1,5 godziny. Po tym czasie ostudzić i gotowe. Uwaga! Nie otwierać puszki zbyt wcześnie, gdyż ciśnienie, które się w niej tworzy może spowodować wybuch wrzącej masy i Was poparzyć, a przy okazji obkleić Wam całą kuchnię.

Polewa czekoladowa:
  • 150-200g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2-3 łyżki masła 
Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie można ją posypać kawałkami orzechów włoskich.

Przełożenie (od dołu):
  1. połowa biszkoptu ciemnego
  2. masa kawowa
  3. biszkopt orzechowy
  4. masa kajmakowa
  5. połowa biszkoptu ciemnego
  6. polewa czekoladowa 

Przepis pochodzi od mojej cioci. Może się zdarzyć, że gdzieś go znajdziecie pod inną nazwą, gdyż nazwa "Poezja" funkcjonuje w naszej rodzinie.

12 komentarzy:

  1. Domyślam się skąd na nazwa ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałaś czy wnioskujesz czytając przepis? :)

      Usuń
  2. Tak:) Zdecydowanie zaliczamy się do fanek karmelu, kawy, czekolady i orzechów. Wygląda pięknie i apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć prażonego słonecznika zamiast orzechów? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować - ja nigdy nie próbowałam takiej zamiany. Nalezy je drobno zmielić, by biszkopt nie opadł - by nasionka zbytnio nie obciazyły biszkoptu.

      Usuń
  4. biszkopt orzechowy jest najlepszy, jeszcze nieraz użyję go do innych ciast! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można użyć innych ziaren zamiast orzechów? Ze względu na uczulenie męża nie mogę dawać orzechów włoskich i laskowych
    Aneta nie napisała czy zrobiła ze słonecznikiem. Może migdały?

    OdpowiedzUsuń
  6. Można użyć innych ziaren zamiast orzechów? Ze względu na uczulenie męża nie mogę dawać orzechów włoskich i laskowych
    Aneta nie napisała czy zrobiła ze słonecznikiem. Może migdały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spróbowac zawsze można! Migdały nie uczulają więc to dobry pomysł - myślę, że drobno je mieląć możemy otrzymać lekki biszkopt migdałowy! Powodzenia!!

      Usuń

INSTAGRAM