Panna cotta

Dla kogo:
  • dla chcących zrobić sobie pyszny deser ze swoich składników
  • dla tych, którzy kupili w sklepie laskę wanilii i teraz nie wiedzą co z nią zrobić
  • dla chcących skosztować włoskiego przysmaku w swojej kuchni
Składniki:
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii / lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250ml śmietany 30% lub 36%
  • 250ml mleka
  • 80g cukru
  • 1 łyżka rumu - niekoniecznie
  • 1 łyżka białego wina - niekoniecznie
Wykonanie:1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić i łyżeczką wyskrobać pestki. 
2. Do rondelka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii, przepołowioną laskę (lub ekstrakt z wanilii). Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. 
3. Dodać rum, wino i doprowadzić do zagotowania, odstawić  z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści. 
4. Mieszkankę wlać do filiżanek (wystarczy na ok. 4-6 w zależności od wielkości) i odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć folią i wstawić do lodówki (do stężenia) na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
5. By gotowy deser wysunął się ("wyskoczył") z filiżanek można je włożyć na sekundę do gorącej wody (oczywiście nie zanurzać całej filiżanki - trzeba to zrobić tak, by woda nie wlała się do deseru) . Deser wyłożyć na talerzyki i podawać z owocami, sosem owocowym lub czekoladowym.


Przepis pochodzi z domowych zapisków.

4 komentarze:

  1. Też kiedyś coś takiego zrobiłem, tylko z torebki ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Z naturalnych składników, jest zdecydowanie lepsza! POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy dam radę wyjąć panna cotta z silikonowej formy na muffiny?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, oczywiście. Trzeba tylko sprytnie to zrobić, by na raz z formy nie wypadło nam kilka deserów, by się nie zmarnowały :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM