Muffinki choinki

Dla kogo:
  • dla lubiących bardzo wilgotne ciasta
  • dla fanów dekorowania babeczek
  • dla babeczkomaniaków
Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanka gorącej wody
Wykonanie ciasta: 
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę dodać na samym końcu.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać łyżką do połowy papilotki (muffinki dość dużo urosną).
Piec w temp. 160-170stC około 10-15 min. Ciasto jest bardzo wilgotne - trzeba jednak uważać by było upieczone. Piec do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na kratce).
Składniki na masę:  
  • masło roślinne 
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • 6-7 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany
  • barwnik cukierniczy - zielony (szczypta) - ja używałam barwnika w proszku
Wykonanie masy:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Dokładnie utrzeć masło z cukrem i dodać barwnik (na czubku rączki od łyżeczki - nie więcej niż ziarenko pieprzu). Potem dodać śmietanę, a na koniec sok z cytryny.
Krem nałożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i formować choinki lub inne kształty, później udekorować różnymi posypkami itp.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z: http://kopalniasmakow.blogspot.com/2011/12/muffinki-choinki.html

1 komentarz:

  1. Bardzo oryginalny pomysł, świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM