Ciasto kajmakowo-orzechowe

Dla kogo:
  • dla kochających ciasta z karmelem
  • dla tych, którzy dostali orzechy włoskie od sąsiadki i nie wiedzą co z nimi zrobić
  • dla lubiących połączenie smakowe orzechów i karmelu
Składniki na ciasto:
  • 45 dag mąki
  • 15 dag cukru
  •  5 dag masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki ciepłego miodu
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Ciasto rozgnieść ręką na blasze, najlepiej użyć papieru do pieczenia, by ciasto nie przywarło do blachy, lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. W ten sposób powstają dwa ciasta na prostokątnej blaszce: . Placków na razie nie piec.

Składniki na masę orzechową:
  • 25 dag orzechów włoskich (pogniecionych, ale nie na miazgę - średniej wielkości kawałki)
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
Wykonanie masy orzechowej:
Podane składniki prażyć 1-3 minut na patelni. Następnie polać tą gorącą orzechową masą przygotowane wcześniej placki (surowe). Po polaniu placków pieczemy je ok. 20-30 minut w 180°C. Ja piekę każdy placek osobno (żeby uniknąć sytuacji, że np. góra jest spalona w jednym placku, a dół surowy w drugim), ale jeśli ktoś zna dobrze swój piekarnik to można to zrobić za jednym razem.
Gdy ciasta wystygną przełożyć je masą kajmakową. Może być gotowa (musi być duża puszka 530g) lub zrobiona z mleka skondensowanego.

Przepis na kajmak z mleka skondensowanego:
Puszkę słodzonego mleka skondensowanego zanurzyć w wodzie (całą) i gotować około 2-3 godzin. Puszka oczywiście musi być zamknięta. Po ugotowaniu zostawić do wystudzenia. Gdy puszka będzie chłodna otwieramy i przekładamy przygotowaną masą upieczone wcześniej placki. Nigdy nie otwierajcie puszki z mlekiem, gdy jest jeszcze gorąca! Może to doprowadzić do wybuchu masy i was poparzyć!

Warstwy: 1. ciasto
2. masa kajmakowa
3. ciasto

Przepis pochodzi od mojej znajomej (u niej pod nazwą Snickers).

0 komentarze:

INSTAGRAM