Tort czekoladowy z nutą migdałów


Staromodny tort czekoladowy. Tradycyjna czekoladowa masa na żółtkach. Dużo czekolady, dużo masła. Jeśli jesteście na diecie to nie polecam :). Biszkopty możecie upiec zupełnie zwykłe lub wykorzystać te z dodatkiem migdałów. Przepis jest na duży tort z prostokątnej blachy. Jeśli potrzebujecie mniejszy okrągły torcik to spokojnie możecie zrobić z polowy składników. 

Dla kogo:

  • dla fanów tradycyjnych smaków
  • dla czekoladoholików
  • dla kochających torty



Składniki na blaty:

  • 16 jajek
  • 20 łyżek mielonych migdałów (200g)
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 750g masła
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 150g gorzkiej czekolady
  • napar z herbaty do nasączenia blatów
Składniki na polewę:
  • 150g czekolady gorzkiej 
  • 100g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki masła
Wykonanie blatów:
Białka ubić z cukrem, powoli dodawać żółtka. masa powinna stać się puszysta i jasna. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach. Upiec 4 biszkopty na prostokątnych blachach lub dwa i przekroić je na pół. Pieczemy ok. 30-40 min w temp. 170 stopni. 

Wykonanie masy:
Masło utrzeć na pulchna masę. Jajka ubić z cukrem na parze (robiłam to mikserem ok. 20 minut). masa ma być gęsta i pulchna. Ubite jajka odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do masła dodać przestudzone jajka i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać na gładką masę. Biszkopty nasączyć herbatą i posmarować masą. Biszkopty posmarować masą. Tort oblać polewą. 

Wykonanie polewy:
Czekoladę rozpuścić na parze wraz z masłem. Gdyby polewa była zbyt gęsta można dodać więcej masła. Polewą polać gotowy tort. 


Przepis znalazłam w książce "Wielka księga siostry Anastazji". Wprowadziłam w nim małe zmiany.

0 komentarze:

INSTAGRAM