Deser jaglany z musem malinowym i bananami (bez cukru, glutenu i laktozy)


Od jakiegoś czasu zanim zapiszę coś na liście zakupów najpierw staram się wykorzystywać to co już mam zakupione. Przeglądam regularnie zamrażarkę i spiżarkę. W ten sposób powstał ten deser. Okazało się, że wszystkie składniki mam w domu - tak jak najbardziej lubię. 

Dla kogo:

  • dla lubiących zdrowe desery
  • dla mających w zamrażarce maliny
  • dla fanów jaglanych smakołyków



Składniki:

  • 250g malin (mogą być mrożone)
  • 450g/ml mleka roślinnego
  • 100g płatków jaglanych
  • łyżka miodu
  • banan

Wykonanie tradycyjne:
Mleko wlać do rondelka i zagotować. Do ciepłego mleka dodać płatki i gotować ok. 15-20 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliły. Gdy płatki trochę ostygną dodajemy łyżkę miodu i mieszamy. W drugim rondelku podgrzewamy maliny, ok. 10 min. Do kubeczków nakładamy płatki. na płatki wykładamy pokrojonego w plasterki banana i zalewamy go musem malinowym. 

Wykonanie na Thermomix:
Do naczynia miksującego wlać mleko i podgrzać je 6 min./100stopni/obr.1,5. Do ciepłego mleka dodać płatki jaglane i gotować jeszcze 20 min. /90 stopni/obroty wsteczne 1. Odstawiamy na chwilę. Do płatków dodajemy łyżkę miodu i mieszamy. Nakładamy do miseczek/kubeczków. 
Do czystego naczynia wkładamy maliny i podgrzewamy 6 min./90 stopni/ obr.2. 
Na płatki nakładamy plasterki banana i zalewamy musem malinowym. 


Przepis w wersji na Thermomix znalazłam na stronie Dieta Thermomiksowa. 

0 komentarze:

INSTAGRAM