Czekoladowe batoniki owsiane z goji, rodzynkami i kokosem (bez pieczenia)


Raz na jakiś czas nachodzi mnie chęć na zrobienie sobie domowych ciasteczek owsianych lub batoników zbożowych. Ten przepis znalazłam w książce z przepisami rodzinnymi z Lidla. Lubię w nim szczególnie posmak masła orzechowego. Możecie przyrządzić je właściwie z dowolnymi bakaliami (pamiętajcie jedynie, by w sumie bakalii było ok. 8-9 łyżek). Jeśli użyjecie płatków owsianych i czekolady bez glutenu to przepis stanie się także bezglutenowy.
 
Dla kogo:
  • dla dzieciaków do śniadaniówki
  • dla lubiących przyrządzać domowe słodkości
  • dla lubiących przepisy bez pieczenia

Składniki:
  • 200g masła orzechowego
  • 100ml oleju kokosowego
  • 100g gorzkiej czekolady (tabliczka)
  • 200g miodu
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki jagód goji
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego masło orzechowe. Zdjąć z palnika, następnie dodać połamaną czekoladę i miód. Mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać resztę składników. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć do lodówki , aż batony stwardnieją. Po tym czasie pokroić na prostokąty lub kwadraty. Najlepiej zrobić w formie kwadratowej w wymiarze 20x20cm. 



Opierałam się na przepisie na "Batony zbożowe" z książki Rodzinna Kuchnia Lidla i wprowadziłam w nim zmiany.

1 komentarz:

INSTAGRAM