Wegańskie ciasto jaglane z orzeszkami ziemnymi i daktylami (bez glutenu i laktozy) bez pieczenia


Ostatnio koleżanka mnie poprosiła o wegański przepis na ciasto. Mimo wszystko na pierwszy rzut oka wydaje się to bardzo trudne, bo odpada dodanie nabiału, odpadają nawet jajka...Jestem przyzwyczajona do tradycyjnych wypieków i trochę nie mogłam tego "przeskoczyć", ale postanowiłam spróbować. Smak ciasta jest bardzo dobry, jednak ciacho jest tak sycące, że o zjedzeniu dwóch  kawałków możecie zapomnieć. Plusem jest brak pieczenia i to, że zdecydowanie jest zdrowe!

Dla kogo:
  • dla wegan
  • dla uczulonych na gluten
  • dla szukających ciasta bez pieczenia
 Składniki na spód:
  • pół szklanki daktyli
  • 50g płatków migdałów
  • 30g płatków owsianych
  • 4 łyżki masła orzechowego
Składniki na masę jaglaną:
  • szklanka kaszy jaglanej (suchej)
  • 2,5 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne lub woda)
  • 3 łyżki cukru (lub ksylitolu, erytrolu itd.)
Składniki na wierzch ciasta:
  • szklanka daktyli
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • łyżeczka kakao
  • orzeszki ziemne do posypania (co najmniej pół szklanki)
Wykonanie tradycyjne:
Wykonanie spodu:
Daktyle namoczyć we wrzątku, pozostawić na pół godziny. Daktyle odsączyć z wody. Wszystkie składniki włożyć do miski i zblendować na gładko. Wyłożyć na blachę. Polecam tortownicę 22-25cm średnicy. Mocno docisnąć.

Wykonanie masy jaglanej:
Kaszę przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku, dodać wybrane "słodzidło" (ok. 20 minut), gotować na małym ogniu, nie mieszać. Kaszę zblendować i wyłożyć na spód ciasta.

Wykonanie wierzchu ciasta:
Daktyle namoczyć we wrzątku. Odłożyć na pół godziny. Daktyle odsączyć, dodać do nich łyżeczkę kakao i 4 łyżki masła orzechowego. Zblendować i wyłożyć na masę jaglaną. Posypać orzeszkami ziemnymi.

Wykonanie w Thermomixie:
Wykonanie spodu:
Daktyle namoczyć we wrzątku, pozostawić na pół godziny. Daktyle odsączyć z wody. Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i zblendować na gładko (8s. obr. 10, ściągnąć masę ze ścianek naczynia w dół i ponownie zmiksować, 8s. obr. 9). Wyłożyć na blachę. Polecam tortownicę 22-25cm średnicy. Mocno docisnąć.

Wykonanie masy jaglanej:
Kaszę przelać wrzątkiem. Wsypać do naczynia miksującego, zalać 2,5 szklanki mleka, dodać wybrane "słodzidło". Założyć motylek i gotować ok. 12-15 minut w temp. 100 stopni, obroty wsteczne. Kaszę zblendować (ok. 10s. obr. 9) i wyłożyć na spód ciasta.

Wykonanie wierzchu ciasta:
Daktyle namoczyć we wrzątku. Odłożyć na pół godziny. Daktyle odsączyć, włożyć do naczynia miksującego, dodać do nich łyżeczkę kakao i 4 łyżki masła orzechowego. Zblendować (ok. 10 s. obr. 9, jeśli składniki mocno rozprysną się po naczyniu to zgarnąć je na dół kopystką i powtórzyć miksowanie). Masę wyłożyć na masę jaglaną. Posypać orzeszkami ziemnymi. 




Przepis znalazłam na Instagramie u Sary_Haj. Sposób przygotowania w Thermomixie opracowałam sama.


2 komentarze:

  1. Aniu, bardzo dziękuję za ten przepis. Ciasto jest przepyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM