Babeczki bananowo-czekoladowe bez glutenu i cukru


Gdy okazało się, że moja przyjaciółka musi stosować dietę bezglutenową to gdy mnie odwiedza staram się zawsze przygotować coś specjalnie dla niej. Tym razem proste babeczki bezglutenowe, ale także bezcukrowe. Co do płatków owsianych w kwestii tego, czy są bezglutenowe można wyczytać sprzeczne informacje. Wynika to z tego, że płatki te są z natury bez glutenu, jednak bardzo często bywają mocno zanieczyszczone. Osoby na diecie bezglutenowej powinny poszukać takich, gdzie na opakowaniu będzie informacji, że nie są zanieczyszczone glutenem. Jeśli chcecie przygotować te babeczki dla maluszków poniżej roku to zamiast czekolady dajcie rodzynki, żurawinę lub świeże borówki.

Dla kogo:
  • dla bezglutenowców
  • dla szukających babeczek dobrych także dla najmłodszych
  • dla mających banany "na zbyciu"

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1-3 łyżek miodu (można pominąć, jeśli mamy bardzo dojrzałe banany)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • pół szklanki czekolady pokrojonej na małe kawałeczki lub ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki)
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski. Zmiksować blenderem na gładką masę (może to potrwać nawet 3 minuty). Wsypać połowę czekolady, wymieszać. Papilotki natłuścić (najlepiej tłuszczem w sprayu) lub piec bez papilotek i natłuścić dołki w formie. Wlać masę do papilotek do wysokości 3/4 i posypać od góry resztą czekolady. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Z przepisu otrzymamy ok. 12-16 sztuk muffinek w zależności od wielkości formy jaką posiadamy.

Wykonanie w Thermomixie:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego. Zmiksować na gładką masę 2 min. obr. 9. Wsypać połowę czekolady, wymieszać. Papilotki natłuścić (najlepiej tłuszczem w sprayu) lub piec bez papilotek i natłuścić dołki w formie. Wlać masę do papilotek do wysokości 3/4 i posypać od góry resztą czekolady. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Z przepisu otrzymamy ok. 12-16 sztuk muffinek w zależności od wielkości formy jaką posiadamy.



Przepis znalazłam na www.wellplated.com

0 komentarze:

INSTAGRAM