Szyszki


Jak to mówią to co składa się z najprostszych składników jest najlepsze. Pewnie nie tylko mnie szyszki kojarzą się z dzieciństwem. Pamiętam, że pojawiały się czasem na stole. Ostatnio naszło mnie na stare przepisy i odświeżam stare hity. A Wam jakie smakołyki kojarzą się z dzieciństwem?

Dla kogo:
  • dla wszystkich urodzonych w latach 80-tych
  • dla lubiących szybkie przekąski
  • dla kochających krówki
Składniki:
  • 150g ryżu preparowanego
  • 200g masła
  • łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 300g krówek
Wykonanie tradycyjne:
Rozpuścić krówki wraz z masłem w rondelku (uwaga by się nie przypaliły). Dodać kakao. Wymieszać. Dodać ryż i porządnie wymieszać. Tak, by cały ryż dokładnie pokrył się słodką masą. Chwilę odstaw, by lekko przestygły, ale jeszcze ciepłe tocz w kule. Jeśli nie będą chciały się kleić polecam lekko zwilżyć dłonie. Odstawić na papier do pieczenia i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Z przepisu otrzymamy ok. 20 wielkich kulek lub 40 małych.

Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego włożyć krówki i zmiksować 8s. obr. 8. Dodać masło i kakao i podgrzać 7 minut, 90 stopni, obr. 1. Następnie wsypać ryż preparowany i mieszać z pomocą kopystki 50s. obroty wsteczne 4. Przełożyć do miski i z jeszcze ciepłej masy formować kuleczki dowolnej wielkości. Odstawić na papier do pieczenia i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Z przepisu otrzymamy ok. 20 wielkich kulek lub 40 małych. 





1 komentarz:

INSTAGRAM