Syrop korzenny do herbaty


Syrop jest aromatyczny i świetnie rozgrzewa. Do herbaty nada się idealnie, szczególnie do herbatki wypitej po powrocie z nart, łyżew czy innych zimowych szaleństw! Nie jest może bardzo gęsty, ale to dobrze, bo dzięki temu nie jest słodkim ulepkiem, a jego smak jest bardzo bogaty. Taki syropek może być też świetnym prezentem świątecznym. Polecam dla zmarzluchów.

Dla kogo:
  • dla lubiących rozgrzać się w zimowy wieczór
  • dla kochających korzenne smaki
  • dla ceniących sobie domowe wyroby
Składniki:
  • 450ml wody
  • szklanka cukru
  • 10 goździków (całych)
  • 4 laski cynamonu
  • 12 ziaren kardamonu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • gwiazdka anyżu
  • 25g świeżego imbiru (obranego i pokrojonego na plasterki)
  • pół gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki dać do rondelka. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i przykryć syrop pokrywką. Pozostawić na godzinę. Następnie przecedzić przez sito i przelać do buteleczek lub słoiczków. Przechowywać go w chłodzie, a najlepiej w lodówce. 

1 komentarz:

  1. Mus pachnieć obłędnie!
    To zdecydowanie coś dla mnie; herbatka z takim syropem musi od razu wprowadzać w dobry humor :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM