Mleko migdałowe


Gdy zaczęłam karmić piersią  okazało się, że moje dziecko ma lekką nietolerancję białka także musiałam ograniczyć spożywanie nabiału. Zaczęłam szukać zamienników mleka krowiego, które będą mi odpowiadały. Na pierwszy rzut poszły wiórki kokosowe z których zrobiłam mleko kokosowe, a potem migdały, z których powstało mleko migdałowe. Migdałowe podeszło mi znacznie bardziej, niż kokosowe (ale to na pewno dlatego, że nie jestem fanką kokosu), ale nadal szukam najlepszego. W planach jest jeszcze mleko jaglane, owsiane i ryżowe. A Wy macie swoje ulubione mleka roślinne?

Dla kogo:
  • dla uczulonych na laktozę
  • dla lubiących mleka roślinne
  • dla mających ochotę na spróbowanie
Składniki:
  • litr wody
  • 100g migdałów blanszowanych
  • syrop z agawy, ksylitol lub inny cukier (wg upodobań - można pominąć)
Wykonanie tradycyjne:
Migdały obrać ze skórki (chyba, że mamy blanszowane) i zalać litrem wody. Odstawić na noc. Po nocy wlać migdały wraz z wodą z namaczania do misy blendera dodać słodzidło wg upodobań np. łyżkę syropu z agawy. Zmiksować na gładką masę - jeśli mamy słabszy blender można pokroić migdały na mniejsze części lub nawet na plasterki. W najgorszym wypadku można zamoczyć na noc płatki migdałowe zamiast całych migdałów.  Na sito wyłożyć gazę i przelać mleko do dzbanka. Odcisnąć masę. Pozostałą masę można wykorzystać np. do ciasta, do naleśników. Mleko przechowywać do 3 dni w lodówce w szklanej butelce (najlepiej z korkiem).  
  
Wykonanie w Thermomixie:
Migdały obrać ze skórki (chyba, że mamy blanszowane) i zalać litrem wody. Odstawić na noc. Po nocy wlać migdały wraz z wodą z namaczania do naczynia miksującego (dodać słodzidło wg upodobań np. łyżkę syropu z agawy. Miksować 1,5 minuty / obrót 10. Na sito wyłożyć gazę i przelać mleko do dzbanka. Odcisnąć masę. Pozostałą masę można wykorzystać np. do ciasta czy naleśników. Przechowywać do 3 dni w lodówce w szklanej butelce (najlepiej z korkiem). 

 

7 komentarzy:

  1. Używam czasami mleka ryżowego, ale nie robię go sama - kupuję. Po prostu w natłoku zadań nie mam czasu. Ale bardzo fajny przepis opisałaś, może gdy będę miała wolne spróbuję zrobić mleko migdałowe sama. :) Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachecam do spróbowania. Sama w zeszłym tygodniu robiłam mleko ryżowe i wyszło bardzo fajnie. Przepis na ryżowe będzie niebawem :).

      Usuń
  2. Nigdy nie próbowałam, ale w sumie why not? W sklepie normalnie też można kupić?

    Pozdrowionka,
    Smiley
    https://www.facebook.com/SmileyProjectPL/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Można np. w Rossmannie czy w sklepach ze zdrową żywnością. Często można je znaleźć też na działach z produktami dla alergików, lub w strefach diet.

      Usuń
  3. Kiedyś piłam mleko migdałowe Alpro, ale nie przypadło mi do gustu. Ciekawe jak to smakuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to każdy ma inne podniebienie. Mnie na przykład mleko migdałowe Alpro bardzo przypadło do gustu. Nie mam czasu na robienie tego sama.

      Usuń
  4. Muszę wypróbować.
    Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM