Tarta z musem z białej czekolady i borówkami amerykańskimi


Mój mąż ostatnio jest wielkim fanem białej czekolady. Gdy kupię sobie zapas do ciasta to zaraz mi go zżera i muszę kupować ponownie. Tym razem uchwyciłam dobry moment i zaraz po zakupach zabrałam się za przygotowanie tego ciasta. Mąż zachwycony i ja zadowolona z efektów. Mus jest wspaniały - trochę bałam się, że będzie za słodki, ale dodatek borówek i kruchy spód świetnie wyrównują słodycz ciasta!
 
Dla kogo:
  • dla lubiących białą czekoladę
  • dla kochających tarty we wszystkich postaciach
  • dla mających ochotę wypróbować mus z białej czekolady
Składniki na ciasto:
  • 170g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • jajko
  • szczypta soli
Składniki na mus i dekorację:
  • 100g białej czekolady
  • 125ml śmietany kremówki 
  • 100g borówek amerykańskich
Wykonanie ciasta w Thermomixie:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka. Nałożyć na formę do tarty i wylepić ciastem formę. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie ciasta tradycyjne:
Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść szybko (można to zrobić szybko w rękach lub za pomocą miksera. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po godzinie wyciągnąć ciasto i rozwałkować (można to zrobić między foliami spożywczymi). Nałożyć na formę do tarty i wylepić ciastem formę. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie masy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec wystudzoną białą czekoladę. Zmiksować razem. Nałożyć mus na wystudzony spód tarty, a na wierzchu ułożyć borówki. Ciasto schować do lodówki do schłodzenia - by mus stężał. Najlepiej na co najmniej godzinę.  

Blaszka: do tarty o średnicy 22-24cm 

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A do tego jest pyszna! Zachęcam do spróbowania!

      Usuń
  2. Tarty są idealne latem.. dużo owoców można dodać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jednak jestem tradycjonalistą i wolę prawdziwą czekoladę ciemną, a borówki? Osobno - właśnie zakupiłem sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm, tarty uwielbiamy, Twoja wersja wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwilbiam białą czekoladę, więc napewno wykorzystam ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszny przepis :D I piekne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej ☺ koniecznie będę musiała wypróbować ☺ i zagladac na bloga też będę ☺ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tam widzę, że wszystko pycha, wszystko pięknie... ALE mam jedno zasadnicze ALE - kiedy ty to wszystko robisz?! Tyle zajęć, a ciast, ciasteczek i pomysłów bez liku!

    spodziewajka.pl

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM