Babka makowo-kokosowa


Świetna propozycja dla zapracowanych, którzy chcą poczuć świąteczną atmosferę. Jak mawiają święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :). 

Dla kogo:
  • dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli w święta
  • dla zapracowanych
  • dla fanów kokosu

2 komentarze:

Kandyzowana skórka pomarańczowa


Zbierałam się do jej zrobienia prawie od miesiąca. Wolę nie liczyć ile kilogramów pomarańczy przeznaczonych na skórkę zjadałam zanim produkcja skórki doszła wreszcie do skutku :). Po nieudanej próbie (w zeszłym roku) zrobienia skórki pomarańczowej na święta podjęłam kolejną próbę. Tamta owszem pięknie pachniała, ale niestety zamieniła się w skamieniałą pomarańczową bryłę. Ta jest ok, także posyłam przepis dalej. Może jeszcze zrobicie przed świętami. Do makowca, sernika czy masy makowej jak znalazł.

Dla kogo:
  • dla fanów cytrusów
  • dla chcących spróbować zrobić własną skórkę
  • dla kochających zapach pomarańczy w wypiekach

0 komentarze:

Muffinki keksowe


Zdecydowanie jedne z najszybszych w przygotowaniu muffinek, jakie w ostatnim czasie piekłam. Te kawałki mieszanki keksowej nadają im charakteru. Polecam szczególnie wszystkim fanom keksów, ale nie tylko.

Dla kogo:
  • dla zapracowanych
  • dla keksomaniaków
  • dla początkujących cukierników :)

0 komentarze:

Cakepops - reniferki

 
Ciasteczka na patyku czyli cakepops - w końcu nadeszła pora, że pojawiły się także u mnie. Mam nawet maszynkę do wypieku kuleczek, ale tym razem wersja bez pieczenia. Całą rodzina była zachwycona ich smakiem. Niby to tylko takie jakby ziemniaczki na patyku, ale jednak smak trochę inny, no i ta urzekająca dekoracja!

Dla kogo:
  • dla lubiących przepisy "bez pieczenia"
  • dla chcących zaskoczyć gości
  • dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem

1 komentarze:

Irlandzkie ciasto świąteczne z bakaliami i rumem



Ciasto idealne jeśli chcemy upiec je przed świętami, a w święta zająć się przygotowaniem innych potraw! Można je upiec nawet 3-4 tygodnie przed Bożym Narodzeniem, a potem tylko skropić mocną herbatą lub rumem by nie było zbyt suche. Bardzo polecam szczególnie dla zapracowanych! W oryginalnym przepisie można znaleźć nawet 2 szklanki suszonych porzeczek jednak wtedy ciasto jest bardzo kwaśne, dlatego trochę zmniejszyłam ich ilość.

Dla kogo:
  • dla wszystkich kochających ciasta z bakaliami
  • dla tych, którzy chcą załatwić pieczenie ciast wcześniej i mieć spokój przed świętami
  • dla chcących spróbować tradycyjnego irlandzkiego ciasta

3 komentarze:

Ciasteczka maślane z żurawiną i orzechami laskowymi

Boskie maślane, chrupiące ciasteczka, które zachwycą każdego! Jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam. Przygotowuje się je szybko, a dodatek żurawiny i orzechów sprawia, że można je potraktować jak ciasteczka świąteczne.

Dla kogo:
  • dla fanów kruchych ciasteczek
  • dla lubiących proste wypieki
  • dla cookie monsterów :)

2 komentarze: