Babka makowo-kokosowa


Świetna propozycja dla zapracowanych, którzy chcą poczuć świąteczną atmosferę. Jak mawiają święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :). 

Dla kogo:
  • dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli w święta
  • dla zapracowanych
  • dla fanów kokosu

Składniki na ciasto:
  • 100g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • sok z połowy cytryny
  • 150g cukru
  • 200g masła
  • 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce np. firmy BackMit, nie suchy!)
  • 150g wiórków kokosowych
Dekoracja (opcjonalnie):
Gotową babkę wystarczy posypać cukrem pudrem. Ja udekorowałam lukrem i posypałam kokosem, żeby bardziej śnieżnie wyglądała.

Wykonanie babki:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dolać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. W małej misce mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dosypując do niej mak i wiórki kokosowe. Wmieszać delikatnie w masę jajeczną. 
Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 175 stopni (najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po upieczeniu ciasto pozostawić chwilę w formie, a następnie wyciągnąć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. 
 




2 komentarze:

  1. Upiękę tę babkę na Wielkanoc w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakowała!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM