Bardzo łatwe ciasto ucierane z truskawkami


Ciasto bardzo łatwe, wręcz banalne. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to wcześniejsze wyciągnięcie składników z lodówki, tak, by masło było miękkie. Ciasto zrobiło furorę w mojej rodzinie, która lubi ciasta bez udziwnień :). Upiekłam jedno, a szwagierka już następnego dnia piekła z tego przepisu kolejne. Można je upiec z innymi owocami sezonowymi. Bardzo polecam!

Dla kogo:
  • dla fanów truskawek
  • dla szukających przepisu na ciasto z sezonowymi owocami
  • dla lubiących proste w wykonaniu wypieki
Składniki na ciasto:
  • 340g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 190g miękkiego masła
  • 250g cukru (najlepiej drobnego)
  • 3 jajka
  • 190ml mleka
Składniki na owocowy wierzch:
  • truskawki (ok. 300g)  lub inne owoce - ok. 2,5 szklanki owoców
  • 3 łyżki brązowego cukru (demerara)

Wykonanie ciasta:
Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce (jeśli są duże należy pociąć je na kawałki). Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50 minut.
 
Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm

Przepis pochodzi z książki Donny Hay "Szybkie, świeże, proste", zmieniłam w nim owoce i zwiększyłam ilość składników na inną blaszkę. 



2 komentarze:

  1. Super ciasto. Ja też robię takie proste ucierane są one bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM