Dla kogo:
- dla fanów babeczek
- dla posiadających formę do muffinki gigantki (giant cupcake)
- dla chcących sprawić radość najmłodszym (i nie tylko) :)
- 375 g mąki
- 300 g cukru pudru
- 5 łyżek kakao
- 5 jajek
- 330 g oleju Kujawskiego
- 330 g mleka
- 5 łyżek golden syropu lub sztucznego miodu
- ¾ łyżeczki sody
- 250g masła
- 500g cukru pudru
- 5-6 łyżek soku pomarańczowego
- 3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (ew. soku pomarańczowego)
- dekoracje cukrowe (dowolne: perełki, kuleczki, paseczki - co tylko chcemy)
- czekoladowe cukierki typu M&M's (najlepiej w wersji mini) lub żelki
Foremkę wysmarować tłuszczem (np. miękkim masłem) a na jej dolną położyć krążek papieru do pieczenia.Należy bardzo dokładnie pokryć tłuszczem wszystkie zakamarki formy.
Upieczoną babeczkę odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjąć odwracając foremkę na deskę/talerz.
Masą posmarować górę spodu babeczki, nałożyć górną część babeczki i udekorować resztą kremu. Można to zrobić szpachelką tyb rękawem cukierniczym. Posypać dekoracjami cukrowymi i wstawić do lodówki, by masa zastygła.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z bloga www.ciasteczkolandia.blox.pl i wprowadziłam w nim lekkie zmiany, natomiast przepis na krem jest mojego autorstwa.
Istne szaleństwo! :))))
OdpowiedzUsuńDziękuję z całego serca za zgłoszenie i zapraszam do etapu z Fooder - to szansa na dodatkową nagrodę :)